Στη Βουλή έφερε το θέμα με τις εξωφρενικά ψηλές πολυκατοικίες, στον Άλιμο που ανεγείρουν αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες, ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης Σπανάκης. Με διάφορα “τρικ” στα κτίρια αυτά αναπτύσσεται δόμηση που ξεπερνάει και τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής, αλλά και το ύψος που κανονικά ισχύει. Ο Δήμος έχει συνολικά προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δεκατρία (13) κτήρια, ετοιμάζει προσφυγές για άλλα δεκατέσσερα (14). Δείτε την ερώτηση του Βασίλη Σπανάκη προς στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα:
Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα
Θέμα: «Να μπει τέλος στο πρόβλημα που έχει προκύψει στον Δήμο Αλίμου σχετικά με το ύψος των νεοαναγειρόμενων κτιρίων»
Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολυάριθμες διαμαρτυρίες από κατοίκους περιοχών του Νοτίου Τομέα Αθηνών σχετικά με το ύψος των νεοαναγειρόμενων κτιρίων.
Το πρόβλημα πηγάζει από τη δυνατότητα που δίνει το άρθρο 10 του ν. 4067/2012 για αύξηση του συντελεστή δόμησης σε περιπτώσεις που για το κτίριο επιλέγεται να περιοριστεί η κάλυψή του σε σχέση µε την επιτρεπόμενη, όταν αναπτύσσεται σε οικόπεδο που προκύπτει από τη συνένωση μικρότερων οικοπέδων, όταν αποδίδει μέρος του ακάλυπτου χώρου ή της στέγης του σε δημόσια χρήση, όταν αποσύρεται και αντικαθίσταται µε άλλο κτίριο που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή όταν κατασκευάζεται µε τέτοιον τρόπο ώστε να είναι εξαιρετικά περιορισμένο ή σχεδόν μηδενικό το ενεργειακό του αποτύπωμα.
Με τη χρήση της παραπάνω δυνατότητας, αναπτύσσεται δόμηση και ύψος των νέων οικοδομών που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής με άμεση επίπτωση την υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις παραλιακών δήμων, όπως στον Άλιμο, όπου η Δημοτική Αρχή έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δεκατρία (13) κτίρια και ετοιμάζει προσφυγές για άλλα δεκατέσσερα (14), υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της πολεοδομικής μορφής των περιοχών.
Επειδή η θέσπιση της διάταξης του άρθρου 10 του ν. 4067/2012, έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση της μορφολογίας και του πολεοδομικού χαρακτήρα ορισμένων περιοχών.
Επειδή υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ύψος αρκετών νεοαναγειρόμενων κτιρίων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την τροποποίηση του άρθρου 10 του ν. 4067/2012, ούτως ώστε ο αυξημένος συντελεστής δόμησης να μην μεταβάλει την κατηγορία του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων;
2) Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και της πολεοδομικής μορφής σε Δήμους όπου ξεπερνιέται το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των νεοαναγειρόμενων κτιρίων;
Η δήλωση του Ανδρέα Κονδύλη:
«Σε μία τεράστια προσπάθεια έχει επιδοθεί εδώ και 1,5 σχεδόν έτος η Δημοτική μας Αρχή, ώστε να μπει φρένο στα απαράδεκτα ψηλά κτήρια που ανεγείρουν αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες.
Τα κτήρια αυτά εμφανίζονται κατά κανόνα σε οικόπεδα με αντιπαροχή, όπου οι κατασκευαστές ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο, εκμεταλλευόμενοι αθροιστικά διάφορες διατάξεις του Νόμου (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός), οι οποίες φυσικά είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και εντελώς επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
Με διάφορα “τρικ” στα κτήρια αυτά αναπτύσσεται δόμηση που ξεπερνάει τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής, αλλά επίσης και το ύψος που κανονικά ισχύει για την περιοχή. Το αποτέλεσμα: βαθιά αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, προσβολή της πολεοδομικής μορφής του Αλίμου, απαξίωση των ακινήτων που έχουν ήδη χτιστεί με “κανονικούς” όρους δόμησης και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.
Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, εκθέσαμε εχθές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος και οι κάτοικοι, σε υπόθεση που αφορούσε ένα από τα κτήρια αυτά. Ο Δήμος έχει συνολικά προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δεκατρία (13) κτήρια, ετοιμάζει προσφυγές για άλλα δεκατέσσερα (14) και το ίδιο θα κάνει εφεξής και για κάθε νέα οικοδομική άδεια (κτήριο), που προσβάλλει το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο του Αλίμου.
Ευχαριστώ θερμά τους αξιότατους συναδέλφους Δικηγόρους που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση του Δήμου Αλίμου στις υποθέσεις αυτές, κ.κ. Βασίλειο Παπαδημητρίου και Καθηγητή Δημήτριο Μέλισσα. Είναι από τους πλέον ειδικούς και έμπειρους νομικούς στην Ελλάδα για τα πολεοδομικά ζητήματα και κάνουν τεράστια και πολύ συγκροτημένη προσπάθεια.
Ευχαριστώ τους Δημοτικούς Συμβούλους που μέχρι στιγμής έχουν υπερψηφίσει τις 5 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες προσπαθούμε να “φρενάρουμε” την καταχρηστική δόμηση, που βέβαια εμφανίζεται ως νομότυπη. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον συνάδελφο Δικηγόρο (και Δημοτικό Σύμβουλο) Κώστα Χαρίτο, που έχει αναλάβει Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το ζήτημα.
Τέλος ευχαριστώ και τους πολυάριθμους κατοίκους, που ασχολούνται έμπρακτα με το πρόβλημα, προσφεύγουν και οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη και αποτελούν πολύτιμους συμμάχους μας στην προσπάθεια να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, τη φυσιογνωμία του Αλίμου, την ποιότητα της ζωής μας και την αξία των κατοικιών μας, η οποία οφείλεται στην ήπια δόμηση που εδώ και δεκαετίες παρουσιάζει η περιοχή μας.
Η φωτογραφία είναι από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (23.2.2023).»