Σε αναθεώρηση προς τα πάνω -η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ανεπαρκής- προχωρούν οι τράπεζες ως προς το ποσό που έχουν προβλέψει πως θα ξοδέψουν σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των καταθέσεων στους πελάτες τους.
Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις είναι μικρές, οι τράπεζες έχουν ήδη ενισχύσει τα επιτόκια καταθέσεων.
Και έτσι, ενώ λίγο καιρό πριν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν πραγματοποιήσει προβλέψεις για τον παραπάνω σκοπό ύψους 800 εκατ. ευρώ, το ποσό αναβαθμίζεται τελικώς σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, με την εκτίμηση εκ μέρους κάποιων τραπεζών πως ίσως και να αποδειχθεί μικρό.
Καθώς η πρόβλεψη ήταν μέχρι τον Μάρτιο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν να φθάσει σε 2,5% από 2% τώρα, τούτη μετατρέπεται σε 3% και πιθανόν και 3,25%, κάτι που μεταβάλλει πλήρως τα δεδομένα.
Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή ενισχύει και τα αποτελέσματα των τραπεζών λόγω των επιτοκίων χορηγήσεων.
Προς το παρόν οι τράπεζες και ενώ έχουν προσαρμοστεί με τις υποδείξεις του υπουργείου Οικονομικών για τις προμήθειες αφήνοντας υψηλά επίπεδα προμηθειών μόνον σε εργασίες επιχειρηματικής φύσεως, έχουν μείνει αισθητά πίσω σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων.
Η άνοδος των επιτοκίων, πολλές φορές οριακή, αφορά κυρίως υψηλά ποσά και σίγουρα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αποτελέσματα τραπεζών
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και τότε θα ξεκινήσουν και οι «χρησμοί» του SSM τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το μέρισμα που απασχολεί τις δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank και Εθνική).
Ο τρόπος που θα διαχειριστεί ο επόπτης το θέμα αυτό θα παίξει ρόλο σημαίνοντα σε ό,τι αφορά την επενδυτική συμπεριφορά των funds στον κλάδο. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι τότε θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές και οι ελπίδες πως η χώρα αμέσως μετά θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα θα είναι πλέον ουσιαστικές. Με αυτήν τη λογική και με την άδεια διανομής μερίσματος, πολλά θα είναι τα funds που θα θελήσουν να επανατοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα καταγράψουν σημαντικά κέρδη (άνω των 2 δισ. ευρώ οι 4 συστημικές) για το 2022.
Stress tests
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών, μέσω αυτών θα αρχίσουν να «τρέχουν» τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά στο τέλος Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ύφεση της τάξης του 4% έως 6% θα προβλέπει το δυσμενές σενάριο των stress tests για την Ελλάδα όπως αυτό έχει σε πρώτη φάση γνωστοποιηθεί προς τις συστημικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ίδιο σενάριο θα προβλέπει έναν πληθωρισμό ο οποίος θα κινηθεί σε επίπεδο μεγαλύτερο του 5%, την ανεργία να ξεπερνά το 15% και τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν σε ένα εύρος μεταξύ 5% και 10%.