Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψαν σήμερα ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας και η Επιτροπή Πρέβεζα “Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον”, στην αίθουσα της πινακοθήκης “Γιάννης Μόραλης”, όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων μέλη και φίλοι των δύο φορέων.
Φέτος η κοπή της Βασιλόπιτας έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ίδρυση του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας και μέλος της Επιτροπής Πρέβεζα “Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον”, Βαγγέλης Κατσίμπρας τόνισε πως οι δύο φορείς δημιουργήθηκαν με μοναδικό γνώμονα την αγάπη τους γι αυτό τον τόπο και λειτουργούν αρμονικά συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ομίλου από την ίδρυσή του το 2003, για την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κάτι άλλωστε που είναι ο πρωταρχικός σκοπός και στόχος του ομίλου, με την κατάθεση στο Υπουργείο Πολιτισμού αμέσως μετά την ίδρυση του σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco.
Έκανε λόγο για μια δύσκολη πορεία «στην οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα αλλά και σκοπιμότητες που απεργάζονταν την ένταξη, η προσπαθούσαν να την καθυστερήσουν», όπως είπε.
«Έφτασε επιτέλους η ώρα της δικαίωσης, η ένταξη της Νικόπολης προχωρά» πρόσθεσε ο κ. Κατσίμπρας.
Αναφερόμενος στην Επιτροπή Πρέβεζα “Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον” είπε πως αποτελεί τη συνέχεια της Επιτροπής “Πρέβεζα 1821-2021 Ιστορία, Μνήμη, Ελευθερία”, η οποία συστάθηκε αρχές του 2020 με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την επέτειο της συμπλήρωσης τω 200ων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Όπως είπε η Επιτροπή κινείται σε τρεις άξονες, την προβολή της ιστορίας της περιοχής και την ανάδειξη σημείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, την ανάδειξη περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλος και αξία, την πραγματοποίηση δημιουργικών παρεμβάσεων σε αυτές και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα και τέλος, στην πραγματοποίηση ποιοτικών και πρωτότυπων πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα συνδιαλέγονται με τους πολίτες και την πραγματοποίηση δημιουργικών και εικαστικών παρεμβάσεων στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως τόνισε ακόμα ο Βαγγέλης Κατσίμπρας, οι δύο φορείς βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία και συμπορεύονται για το καλό του τόπου και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη η αγαστή συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να υπάρχει πνεύμα ανταγωνιστικότητας».
Για την εκδήλωση χαιρετισμό έστειλαν η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Αικατερίνη Τζιτζικώστα και η πρόεδρος της Επιτροπής «Τιμή στο 1821» και πρώην πρύτανης του Παν. Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ματσίρας διαβεβαίωσε πως πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η Νικόπολη στα Μνημεία της UNESCO, πιθανών έως τέλος καλοκαιριού, όπως είπε.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παύλος Φραγκούλης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας στην ένταξη της Νικόπολης στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο επικεφαλής της «Ανάπτυξης Τώρα» Γιώργος Νίτσας όπως και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρίνας, Θεόδωρος Δράκος στον χαιρετισμό τους, εξήραν το έργο τόσο του Ομίλου όσο και της Επιτροπής.
Χαιρέτησαν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Πάργας Σπύρος Νούσιας και η Ευανθία Σταυροπούλου πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρχαγγέλου.
Παραβρέθηκαν επίσης, ο Δημήτρης Γεωργίου, πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Θεμάτων Άρτας, ο Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Πρέβεζας, ο Τζίμης Καραβασιλείου, πρόεδρος του Ποντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κερασούντας, ο Γιώργος Νόβας, προέδρος τους Τ.Κ. Μύτικα, η Μαρία Σαγώνα, πρόεδρος του Συλλόγου Αναβίωσης Απόγονων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Ο Έπαχτος».
Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Τελευταία ενημέρωση 15 Ιανουαρίου 2023 20:23:59 από News Room