Σοφία Βούλτεψη: Πρώτα έβαλαν το νερό στο Υπερταμείο και τώρα το… υπερασπίζονται!

1 year ago 60

(Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει το σπαθί από το θηκάρι και παριστάνει ότι δίνει μάχη για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού. Πρόκειται για την επιτομή της υποκρισίας. Διότι οι όψιμοι υπερασπιστές του νερού, με πρώτους τους κυρίους Τσίπρα και Τσακαλώτο, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετέφεραν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο αιωνόβιο υπερταμείο με ξεκάθαρο σκοπό την ιδιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο του Μαΐου 2018, το υπερταμείο, που θα έχει στην ιδιοκτησία του «πολύτιμα» περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργήθηκε με τον νόμο 4389/2016 σε ευθυγράμμιση με την Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου (ναι, ναι, μετά την 17ωρη περήφανη διαπραγμάτευση). Και ότι «πρωταρχικό» αντικείμενο του υπερταμείου είναι να διαχειρίζεται πολύτιμα δημόσια περιουσιακά στοιχεία και να προστατεύει, να δημιουργεί και τελικά να μεγιστοποιεί την αξία τους, που θα ρευστοποιηθούν μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων».

Επίσης: «Το Ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα τελούν υπό επαγγελματική διαχείριση σε απόσταση μήκους χεριού από το Κράτος. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μία πηγή προς αποπληρωμή του δανείου από τον ESM, σε ευθυγράμμιση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα»!

Είχε προηγηθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στις 14 Μαΐου 2017, βάσει του οποίου «αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα μεταφέρεται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων η συμμετοχή του Δημοσίου σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις».

Έτσι, στο υπερταμείο μεταφέρθηκαν οι συμμετοχές του ελληνικού Δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, «Ελ. Βενιζέλος» (το 25% των μετοχών, ενώ το 30% ανήκε ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ), «Ελληνικές Αλυκές», ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, το 34% της ΔΕΗ (ενώ ήδη το 17% βρισκόταν στο ΤΑΙΠΕΔ), HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες), Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.

Από το 2016 έστειλαν τις ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 (όταν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 για τους σιδηροδρόμους), είχαν μεταφερθεί έξι ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα λειτουργούσε υπό την «ομπρέλα» του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αυτές οι πρώτες έξι ΔΕΚΟ δεν ήταν άλλες από τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Νωρίτερα, με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου 2016, στην ΕΔΗΣ μεταβιβάστηκαν ο ΟΑΣΑ, η ΟΣΥ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ. Τις επιχειρήσεις είχε ανακοινώσει μέσα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.

Αρχαιολογικοί χώροι και υδρογονάνθρακες

Και όχι μόνο αυτά! Στο Υπερταμείο μπήκαν με μια υπογραφή και οι αρχαιολογικοί χώροι – με αποτέλεσμα να τρέχουν να φέρνουν νόμους για να αφαιρούν πότε τον έναν και πότε τον άλλο. Ο κατάλογος μακρύς: 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Όσο για τους υδρογονάνθρακες, μεταφέρθηκαν και αυτοί στο υπερταμείο, με μια απλή παράγραφο στο περίφημο Τρίτο Μνημόνιο: «Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν (τραβηγμένο από τα μαλλιά αυτό το «πιθανόν» σε ένα non paper της 7/8/2015) και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας, υδρογονάνθρακες κλπ)».

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Read Original