Επικίνδυνους μικροοργανισμούς εντόπισε η έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε παραλίες της Βάρης και Βουλιαγμένης σημαίνοντας συναγερμό εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου.
Αν και είναι ακόμη νωρίς για τα μπάνια του λαού ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλοί χειμερινοί κολυμβητές οι οποίοι κολυμπούν σε ακατάλληλα νερά. Μετά από καταγγελίες κατοίκων, επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ επισκέφθηκε την περιοχή κι έκανε επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες, για να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη ο οποίος μίλησε στο protothema.gr στις παραλίες της Βάρης, Βουλιαγμένης βρέθηκαν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί όπως εντερόκοκκοι που δημιουργούν στομαχικές διαταραχές, αλλά και άλλα μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις του δέρματος.
«Είχαμε καταγγελίες για δερματοπάθειες από κολυμβητές και σε έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε μετά από την ανάλυση που έγινε ότι τα όρια του εντερόκοκκου ήταν 2 και 3 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Το όριο δηλαδή είναι το 100 και εμείς εντοπίσαμε 400. Και τώρα υπάρχουν κάποιοι λίγοι χειμερινοί κολυμβητές αλλά σκεφτείτε ότι από Μάιο και Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα μπάνια όπου και παιδιά θα κολυμπούν σε μολυσμένα νερά αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη εκτός από τις παραλίες υπάρχει και το ρέμα Κόρμπι στη Βάρη του οποίου τα νερά είναι επικίνδυνα και καταλήγουν στη θάλασσα. «Την ευθύνη των νερών κολύμβησης την έχει ο Δήμος. Αυτός θα πρέπει να σταματήσει τις χερσαίες πηγές ρύπανσης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, δημόσια ουρητήρια που καταλήγουν στη θάλασσα. Θα πρέπει να τηρηθούν κάποια μέτρα όπως τα υπολείμματα και οι ακαθαρσίες να πέφτουν στο αποχετευτικό σύστημα. Γιατί τα μικρά παιδιά κυρίως, αλλά και οι μεγάλοι στο κολύμπι είναι πολύ εύκολο να πιουν θαλασσινό νερό με τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς».
Η έρευνα του ΠΑΚΟΕ εστάλη στην Περιφέρεια στον Δήμο και στους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ: Μετά από καταγγελίες κατοίκων, επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ επισκέφθηκε την περιοχή κι έκανε επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες, για να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην ευρύτερη περιοχή.
Από τους πίνακες των αποτελεσμάτων και τους χάρτες που προσδιορίζουν τα σημεία μέτρησης και δειγματοληψίας (συνημμένη), διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1) Όσον αφορά στα μικρόβια που βρέθηκαν στις αναλύσεις στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, παρατηρήθηκε στα δείγματα (συνημμένος πίνακας 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20) αριθμός εντερόκοκκων που ξεπερνά μία και δύο φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Οι εντερόκοκκοι είναι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν ιδιαίτερα το στομάχι των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
2) Όσον αφορά στις φυσικοχημικές-οργανοληπτικές παραμέτρους στο συνημμένο πίνακα η θολερότητα και τα αιωρούμενα στερεά (T.S.S.) είναι σε όλα τα δείγματα εκτός ορίων κι αυτό συνιστά, σε ώρες νηνεμίας, έντονο προβληματισμό επειδή υποδηλώνει υψηλό φορτίο προβληματικών και ανεξέλεγκτων υλικών στο θαλάσσιο αυτό οικοσύστημα.
3) Ο πίνακας που αναφέρεται στις χημικές παραμέτρους το COD (χημικά καταναλισκώμενο οξυγόνο) αποδεικνύει ότι ξεπερνά τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (150 mg/lt) και υποδηλώνει την ύπαρξη ελαίων και πετρελαιοειδών.
Συμπερασματικά, οι περιοχές έρευνας που επισκέφθηκε το ΠΑΚΟΕ είναι προβληματικές και αρκετά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.