Ηπειρώτης ο αντιπρόεδρος του ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

1 year ago 114

Αντιπρόεδρος του ιδρύματος Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ, εκλέχτηκε ο Βλαχογιάννης Λ. Γεώργιος Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού – Νέων Τεχνολογιών και Πρόεδρος Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας Ε.Μ.Τ. με καταγωγή από το Καλέντζι Ιωαννίνων και μεγαλωμένος στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης.

Το ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ είναι ένα πολιτιστικό, επιμορφωτικό, κοινωφελές Ίδρυμα που προσφέρει στη μαθητική κοινότητα, αλλά και το ευρύ κοινό κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των θετικών επιστημών και την ενημέρωσή του για τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Αποτελεί το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τεχνολογικά εκθέματα στους χώρους του στεγάζει διαφόρων ειδών εγκαταστάσεις, όπως πλανητάριο, αμφιθέατρο, αίθουσα προσομοιώσεων, και κινηματογράφο ευρείας οθόνης για την προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων ο οποίος διαθέτει τη μεγαλύτερη οθόνη στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1978 υπό τη μορφή σωματείου και την ονομασία Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με κύριο πρωτεργάτη τον Μάνο Ιατρίδη ο οποίος ήταν διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη και ο δημιουργός του τηλεοπτικού σταθμού της ΔΕΗ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1960 ως ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα.

Το τεχνολογικό μουσείο αρχικά στεγάστηκε σε χώρο 500 τ.μ. στην περιοχή του εργοστασίου του Φιξ στη δυτική Θεσσαλονίκη και μετά μετακινήθηκε στα δυτικά της πόλης σε νέο μεγαλύτερο χώρο 1.500 τ.μ. στη Σίνδο ο οποίος της διατέθηκε από την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανική Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ), και από το 2001 δημιουργήθηκε νέος φορέας ως ίδρυμα ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ και στεγάστηκε στην περιοχή της Θέρμης σε κτιριακό συγκρότημα διαστάσεων 14.000 τ.μ. εντός οικοπέδου που παραχωρήθηκε από τον δήμο Θέρμης.

Ο Μάνος Ιατρίδης διατέλεσε διευθυντής του ιδρύματος έως το 2017, έτος θανάτου του.

Το αρχικό σωματείο του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνέχισε τη λειτουργία του και μεταξελίχθηκε στο Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας – Πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονικης, ως επιμορφωτικός φορέας διακριτός από το ίδρυμα ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ.

Η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου για τα έτη 2023 – 2025:

Πρόεδρος, Μπεζεργιάννη Στυλιανή, Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.)

Αντιπρόεδρος, Βλαχογιάννης Γεώργιος, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού – Νέων Τεχνολογιών και Πρόεδρος Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας (Ε.Μ.Τ.)

Γενικός Γραμματέας, Κακαμπέγκας Ακριβός, Μηχανικός πληροφορικής, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.)

Ταμίας, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Οικονομολόγος – Διοίκηση Επιχειρήσεων

Μέλος, Βλαχογιάννη Ιφιγένεια, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Μέλος, Γιαννακουδάκης Παναγιώτης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μέλος, Γούναρης Αναστάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μέλος, Θεοδοσίου Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μέλος, Καραγιαννίδης Γεώργιος, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μέλος, Οικονόμου Ανδρέας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ

Μέλος, Παπαθανασοπούλου Μαρία – Γεωργία, Διαχειρίστρια ηλεκτρονικού καταστήματος και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2023 11:53:31 από News Room

Read Original