Γλυφάδα: Το μεγάλο κόλπο με τα οικόπεδα

1 year ago 72

(Γιάννης Παπαδόπουλοςkathimerini.gr) Προδόθηκε µόνος του. Το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου, μόλις οι μυστικοί αστυνομικοί συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω σε καφετέρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας μια γυναίκα αφού παρέλαβε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, κάποιος άγνωστος θαμώνας που παρακολουθούσε τη σκηνή έτρεξε για να διαφύγει. Δεν έφθασε μακριά. Τον ακινητοποίησαν, τον προσήγαγαν, τα αποκάλυψε όλα. Η μαρτυρία του ήταν το νήμα που συνέδεσε μια μεσίτρια, μια ηλικιωμένη δικηγόρο και έναν προσωρινά κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού με τη δράση κυκλώματος εικονικών πωλήσεων ακινήτων.

Οι μέθοδοι που φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, με χρήση πλαστών εγγράφων καθώς και την ψευδή επίκληση προβλημάτων υγείας για να δικαιολογήσουν χαμηλές τιμές πώλησης και να δελεάσουν άμεσα υποψήφιους αγοραστές, μπορεί να φαντάζουν απλοϊκές, συναντώνται συχνά όμως σε αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν χειριστεί οι αστυνομικές αρχές. Και όπως φαίνεται αρκούν για να παραπλανήσουν. Σε παρόμοια υπόθεση, η οποία θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό τους επόμενους μήνες, άλλο κύκλωμα προκειμένου να καλύψει τα ίχνη του φέρεται να εισέπραττε χρήματα σε όνομα που αντιστοιχούσε σε ανοϊκό ασθενή οίκου ευγηρίας.

Ηταν Ιούνιος του 2022 όταν ένας Ελληνας επιχειρηματίας, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στον χώρο της κτηματαγοράς, ενημερώθηκε για μια επενδυτική ευκαιρία στη Γλυφάδα: οικόπεδο με τιμή πώλησης στο ένα εκατομμύριο ευρώ, στα τέσσερα λεπτά απόσταση από τη θάλασσα. Αναζητώντας τον πωλητή επικοινώνησε με μια γυναίκα, ηλικίας 56 ετών, η οποία, αν και μεσίτρια, φέρεται να παρουσιάστηκε ως δικηγόρος και υποστήριξε ότι εκπροσωπούσε τον πραγματικό ιδιοκτήτη. Προκειμένου να τον πείσει του έστειλε και αντίγραφο μιας πλαστής, όπως αποδείχθηκε αργότερα, εξουσιοδότησης η οποία είχε συνταχθεί στις 24 Μαΐου 2022 και φαινόταν να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο υπογραφής από κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Ο επιχειρηματίας παραπλανήθηκε, υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό αγοραπωλησίας και έστειλε προκαταβολή 10.000 ευρώ. Προτού προχωρήσει η υπογραφή του οριστικού συμβολαίου ενημερώθηκε από υποψήφιους αγοραστές άλλου ακινήτου ότι είχαν πέσει θύματα απάτης του ίδιου κυκλώματος.

Σε συνεργασία με το τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κλείστηκε τον περασμένο μήνα το ραντεβού με την 56χρονη μεσίτρια με πρόσχημα την υπογραφή παράτασης του συμφωνητικού. Μόλις εκείνη παρέλαβε σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα άλλες 10.000 ευρώ, συνελήφθη. Ο θαμώνας της καφετέριας που παρακολουθούσε τη συνάντηση και επιχείρησε να διαφύγει περιέγραψε αργότερα στους αστυνομικούς ότι επικεφαλής του κυκλώματος είναι ένας άνδρας ο οποίος προφυλακίστηκε για παρόμοιο αδίκημα τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, εκείνος του είχε αναθέσει την πώληση δύο οικοπέδων στη Γλυφάδα, γιατί μπήκε στη φυλακή προτού προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Φαίνεται πάντως ότι είχε κάνει κάποιες πρώτες, αναγνωριστικές κινήσεις ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, που θα βοηθούσαν στον σχεδιασμό της απάτης.

Τότε είχε παρουσιαστεί ως επίδοξος αγοραστής οικοπέδου 825 τ.μ. στη Γλυφάδα. Είχε δει το ακίνητο και κατάφερε να συλλέξει αρκετά στοιχεία για αυτό και τον ιδιοκτήτη του, διάφορα έγγραφα, πολεοδομικά δεδομένα, πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ. Οταν λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε νέος, πραγματικός αγοραστής και αναζήτησε τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, παρουσιάστηκε ως πληρεξούσια η 56χρονη μεσίτρια. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, κατάφερε να αποσπάσει ως προκαταβολή 15.000 ευρώ. Οπως και στο άλλο ακίνητο της Γλυφάδας, τα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό μιας ηλικιωμένης δικηγόρου η οποία στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για παρόμοια υπόθεση. Η απάτη πάντως δεν προχώρησε. Ο αγοραστής κατάφερε κάποια στιγμή να επικοινωνήσει με τον πραγματικό ιδιοκτήτη και αποκαλύφθηκε εγκαίρως η πλάνη. «Το ευτυχές ήταν ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι επίδικες αγοραπωλησίες, καθότι σε αυτή την περίπτωση η περιουσιακή ζημία των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα ιδιοκτησίας σε αυτόν που αγοράζει από μη κύριο, όταν πρόκειται για ακίνητα», δηλώνει στην «Κ» η δικηγόρος Χριστίνα Στασινοπούλου, η οποία εκπροσωπεί τον επιχειρηματία από τις ΗΠΑ στην υπόθεση της Γλυφάδας. Οπως επισημαίνει η ίδια, ζημία ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ είχαν υποστεί προ ετών εξαπατηθέντες αγοραστές οικοπέδων στις Αδάμες Κηφισιάς, υπόθεση την οποία είχε χειριστεί δικαστικά ως πολιτική αγωγή. «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από κάθε ενδιαφερόμενο αγοραστή ως προς τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας, στοιχείων ταυτότητας, γνησιότητας πληρεξουσίων, που προηγείται ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου», προσθέτει.

Το δικαστήριο

Η υπόθεση της Κηφισιάς πρόκειται να δικαστεί τον Απρίλιο σε δεύτερο βαθμό. Το 2017 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης 11 και 14 ετών αντιστοίχως σε δύο μέλη του κυκλώματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης που είναι γνωστά στην «Κ», είχαν καταφέρει να πουλήσουν τουλάχιστον τρία οικόπεδα εμφανίζοντας πλαστά πληρεξούσια ως εκπρόσωποι των πραγματικών ιδιοκτητών. Σε μία περίπτωση μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα των ανακριτικών αρχών, είχαν εξαργυρώσει επιταγή δεκάδων χιλιάδων ευρώ με στοιχεία τα οποία αντιστοιχούσαν σε ασθενή με Αλτσχάιμερ, ο οποίος ήταν συνεχώς καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Στο ίδιο όνομα απέκτησαν και αριθμό κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσαν σε επικοινωνίες με τα υποψήφια θύματα. Στις απολογίες ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προχώρησαν σε μετάθεση ευθυνών. Ο ένας αποδέχθηκε τη συμμετοχή του σε δύο παράνομες πωλήσεις και επικαλέστηκε ως λόγο τα χρέη του. Ο άλλος, ο οποίος είχε απασχολήσει παλιότερα την αστυνομία για διακίνηση μεταναστών, αρνήθηκε ότι ήταν επικεφαλής και υποστήριξε ότι λειτουργούσε ως πειθήνιο όργανο του συγκατηγορουμένου του.

Προτού αντιληφθούν τι είχε συμβεί, αγοραστές που παραπλανήθηκαν από τους δύο άνδρες, και ενδεχομένως άγνωστους συνεργούς τους, πούλησαν τα οικόπεδα σε άλλους ανυποψίαστους πολίτες διευρύνοντας εν αγνοία τους τον κύκλο των εξαπατηθέντων. Σε μία περίπτωση ο τελευταίος αγοραστής έβγαλε οικοδομική άδεια για ανέγερση οικίας. Ωσπου τη δεύτερη ημέρα των εργασιών εμφανίστηκε ο πραγματικός ιδιοκτήτης. «Τι κάνετε;» είπε. «Αυτό το οικόπεδο είναι δικό μου».

Read Original