Γ. Κωνσταντάτος: Ο ΣΠΑΥ αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα! – Μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Πρέβεζας

1 year ago 58

Σε θεσμό εξελίσσεται πλέον το Forum του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Φέτος διεξάγεται για δεύτερη φορά και μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε το περσινό, έγινε το διήμερο 23-24/1 και είχε ως θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα».

Ένα διήμερο διαλόγου και προτάσεων μέσα από δέκα βασικές θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών, γενικών γραμματέων, δημάρχων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων θεσμικών φορέων, καθηγητών πανεπιστημίων, εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων κ.α., με στόχο την ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και δήμων, ώστε να συνδιαμορφώσουν την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης ημέρας.

Το καλωσόρισμα και την έναρξη των εργασιών στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης, κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Το μικρό θαύμα που έχει πετύχει ο ΣΠΑΥ είναι αποτέλεσμα των έντεκα δήμων-μελών του, που περιβάλλουν τον Υμηττό μας και ακούει σε μια μόνο λέξη: στην αγάπη για τον Υμηττό, για το δάσος και το περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον, που 1,5 εκατομμύριο Αθηναίοι, το 10% του πληθυσμού της χώρας μας, ζει και αναπνέει γύρω από τον Υμηττό», είπε αρχικά και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει στην πράξη, πως με συνέργειες και καλή διάθεση, μπορεί να πετύχει. Ερχόμαστε τώρα για δεύτερη φορά, μετά το πρώτο Forum, το οποίο είχε θέμα τον ‘Δεκάλογο Σωτηρίας των Δασών’, που κατατέθηκε πέρυσι και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Μας έφερε πιο κοντά, μας έφερε σε μια ζύμωση, κάποιες προτάσεις ήδη τις τρέχουν τα υπουργεία, κάποιες άλλες είναι σε εκκρεμότητα, θα έλεγα λοιπόν πως ανοίξαμε έναν σπουδαίο διάλογο και όλα αυτά γεννήθηκαν μέσα από το 1ο Forum. Αυτό έφερε το 2ο, το σημερινό δηλαδή, που έρχεται ως συνέχεια ακριβώς γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι η αυτοδιοίκηση δεν σταματάει, αλλά προχωράει διαρκώς.

Το ζητούμενο για εμάς είναι ότι αύριο, σε δέκα τραπέζια, εξαιρετικοί ομιλητές, πάνω από εκατό, θα αναδείξουν, θα προτείνουν, θα καταθέσουν εμπειρίες και το κυριότερο θα μοιραστούν μαζί μας τεχνογνωσία και απόψεις, που μπορούν να συμβάλουν σε όλο αυτό για το οποίο πολεμάμε ο καθένας από το μετερίζι του».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ αναφέρθηκε ακόμη στην επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του Συνδέσμου, λέγοντας: «Ο ΣΠΑΥ έχει την επιστημονική ομάδα, την κατάρτιση και την οργάνωση, ώστε να μπορεί να καταθέτει άμεσα τις μελέτες που χρειάζονται, με αποτέλεσμα 6 εκατομμύρια ευρώ που ήρθαν και υλοποιήθηκαν στον Υμηττό. 100 χλμ. δασικοί δρόμοι, που ήταν για δεκαετίες κλειστοί, πάνω από 2.000 στρέμματα δάσους που αποψιλώθηκε, καθαρίστηκε και κλαδεύτηκε και μια τεράστια καύσιμη ύλη, η οποία με τις χιονοπτώσεις έκλεινε δρόμους και μονοπάτια, απομακρύνθηκε με μεγάλη επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά δεν σταματάμε να διεκδικούμε και να φωνάζουμε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να έχει ρόλο».

Ο κ. Κωνσταντάτος έκανε ειδική αναφορά και στη βοήθεια που μπορεί να παρέχει ο ΣΠΑΥ σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο ίδιος σε ανάρτησή σου αναφέρει:

“Ξεκινήσαμε με την Αρχαία Ολυμπία, προχωράμε στα Καλάβρυτα, στην Άρτα, στη Γορτυνία και όπου αλλού μας καλέσουν προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και εκεί στους φίλους Δημάρχους και πόλεις την ίδια πολιτική προστασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Χωρίς να αντικαθιστούμε το κράτος και χωρίς να θέλουμε να παίξουμε το ρόλο του κράτους. Αντιθέτως, ερχόμαστε επικουρικά και ενισχυτικά”.

Όπως σημείωσε, το επόμενο διάστημα ο ΣΠΑΥ θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τους Δήμους Καλαβρύτων, Γορτυνίας, Άρτας, Πρέβεζας, βόρειας Εύβοιας, Θεσσαλονίκης, Νάξου και Κεφαλλονιάς.

Τελευταία ενημέρωση 24 Ιανουαρίου 2023 21:37:37 από News Room

Read Original