Στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των κουνουπιών, ξεκίνησαν οι εφαρμογές, σε χώρους που έχει την ευθύνη ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης. Τα σημεία στα οποία γίνονται επεμβάσεις είναι τα φρεάτια οδών και οι περιοχές κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, δηλαδή οικογενειακά πάρκα, παιδικές χαρές, πλατείες αλσύλλια όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και σημεία με στάσιμα νερά. Το πρόγραμμα του δήμου μας είναι εναρμονισμένο με το έργο Διαχείρισης Κουνουπιών της Περιφέρειας καθώς και υπό την επιστημονική υποστήριξη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται στις δύο δημοτικές ενότητες του Δήμου (Ελληνικό, και Αργυρούπολη) και επαναλαμβάνονται κάθε 15 ημέρες, από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Στηρίζεται πρωτίστως στην προνυμφοκτονία με στοχευμένες δράσεις και εφαρμογές υψηλής αποτελεσματικότητας, αλλά ήπιας περιβαλλοντικής παρέμβασης, καθώς και στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών.
Να σημειωθεί ότι εκτός από την Περιφέρεια και τους Δήμους που μεριμνούν ανελλιπώς για την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των κουνουπιών, για την επιτυχία της όλης προσπάθειας χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών, με την αποφυγή παρατεταμένης παραμονής νερού σε ιδιωτικούς χώρους, έστω και πολύ μικρής έκτασης (π.χ. μικρά δοχεία). Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους θα πρέπει να γνωρίζουμε τα σημεία όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους και μεγαλώνει η προνύμφη τους.
Ο Δήμος καλεί όσους πολίτες έχουν εντοπίσει στάσιμα νερά σε δημόσιους χώρους, ή για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα διαχείρισης των κουνουπιών να επικοινωνούν με το Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Συνοχής, στον τηλεφωνικό αριθμό 2132026090 ή να αποστέλλουν μήνυμα στο email:
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΣΤΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ:
• Τοποθετούμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, λεκάνες, κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
• Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
• Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
• Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.
• Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
• Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού.
• Αν έχουμε πισίνα καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
• Κάλυψη περιεκτών με στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμογή εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό), εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή κάλυψη της συλλογής νερού.
• Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή και τον κήπο μας καθαρά, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια, τα ξερά κλαδιά, τα άγρια χόρτα και κάνοντας τακτικό κούρεμα στο γκαζόν.