Έκθεση “Καρνάγια” του Τάσου Ταστάνη: “Ο Κονδύλης έφτιαξε μόνος του μία Πινακοθήκη από το μηδέν” (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)

1 year ago 53

Καλλιτεχνικές συνθέσεις και δημιουργίες συνδέουν το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας με τα νησιά του Αιγαίου και με τα πέλαγα του κόσμου, στο αέναο ταξίδι και αγώνα για ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο, στη νέα ατομική εικαστική έκθεση των έργων του Αρχιτέκτονα Τάσου Ταστάνη, με τίτλο «ΚΑΡΝΑΓΙΑ», τα οποία παρουσιάζονται στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αλίμου (Πολιτιστικό Κέντρο) στη λεωφόρο Ιωνίας 96, από 3 έως 25 Απριλίου 2023. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλίμου. Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτησε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης:

“Καλησπέρα σας!
Καλώς μας βρήκατε, έτοιμους να σαλπάρουμε, με τόσα υπέροχα καράβια γύρω μας, που ο Τάσος Ταστάνης σμίλεψε, θέλοντας να μας παρακινήσει σε μακρινά ταξίδια του νου και της ψυχής με προορισμό την κατανόηση του κόσμου και των ανθρώπων.
Για να πω την αλήθεια τον ζηλεύω λίγο τον Ταστάνη…Αρχιτέκτονας, χρόνια δίνει αγώνες και συμμετέχει ενεργός πάντα και μάχιμος στα κοινά και ταυτόχρονα τα βράδια του δημιουργεί τα αριστουργηματικά πλεούμενά του! Εγώ, αν κι αγαπώ πολύ την τέχνη, δεν έχω καμία κλίση. Παρηγοριέμαι, όμως, γιατί ως Δημοτική αρχή καταφέραμε, παρά τον ανηλεή πόλεμο που μας έγινε, να στήσουμε τη Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στο κοινό πρωτότυπες και ξεχωριστές εικαστικές εκθέσεις, όπως η σημερινή.
Δείτε γύρω σας και μυρίστε την αλμύρα από τα «θαλασσοδαρμένα» υλικά με τα οποία ο καλλιτέχνης μας συνέθεσε τις δημιουργίες του. Με ό,τι ξέβγαλε το κύμα και τ’ άφησε στις άκρες ξεχασμένων ταρσανάδων, στα καρνάγια, έφτιαξε ο Ταστάνης τα βαπόρια του. Ξύλα διαβρωμένα, σκουριασμένα καρφιά, φαγωμένα υπολείμματα από καραβόπανο, δίχτυα και σχοινιά, αντικείμενα βουτηγμένα στην αλμύρα, ταλαιπωρημένα και τσακισμένα από τον χρόνο, αδιάψευστοι μάρτυρες του μόχθου και των ανθρώπινων προσδοκιών, αντί να καταλήξουν απορρίμματα, ξαναπλάθονται και γίνονται καρίνες, άλμπουρα, ξάρτια και φουγάρα, καμιά φορά ακόμα, και περήφανα σημαιάκια στην άκρη της πρύμνης.
Τον Τάσο Ταστάνη τον γνώριζα από τις συναντήσεις των Νοτίων αυτοδιοικητικών για το πρώην Αεροδρόμιο. Θυμάμαι, επίσης, πόσο ευγενικά μάς είχε υποδεχτεί ως Πρόεδρος του ΟΑΣΑ, όταν τον είχαμε επισκεφθεί για τα συγκοινωνιακά προβλήματα του Αλίμου. Δεν είχα όμως ιδέα τότε για την ενασχόλησή του με την τέχνη. Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος Παπανικολάου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, που οργάνωσε το 2019 την πρώτη έκθεση του Ταστάνη στο Παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας, μου μίλησε για τα ξύλινα γλυπτά καράβια και μου πρότεινε να τα εκθέσουμε κι εμείς.
Είδα τα καράβια κι ενθουσιάστηκα. Σαν ζωντανά, πραγματικά πλεούμενα πολυταξιδεμένα με την πατίνα του χρόνου πάνω τους. Κι αναρωτιέμαι ποιο νόστο αναζητεί ο Ταστάνης φτιάχνοντας τα καράβια του; Μια άλλη πραγματικότητα, το μπλε της Μυτιλήνης, της ιδιαίτερης πατρίδας του ή μήπως τελικά, αδιαφορώντας για τον νόστο, γοητεύεται από τα μακρινά ταξίδια, σα γνήσιος ονειροπόλος που ξεπήδησε μέσα από τους στίχους τού ποιητή αδελφού του, Άρη Ταστάνη;
Σταματώ τα λόγια, σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ και σας εύχομαι …καλό σαλπάρισμα!”

Δείτε όλη την εκδήλωση:

Δημήτρης Σεβαστάκης Ζωγράφος, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: «Στα έργα του Τάσου Ταστάνη οι χρωματικές κλίμακες είναι συνεπείς , το σχέδιο είναι θεμελιωμένο, η χειρονομία και η υλική επινοητικότητα ακριβείς. Τα πλοία του είναι κουρασμένα και φρέσκα, φουρτουνιασμένα και ήρεμα μέσα σε μια αξιοζήλευτη εικαστική αποφασιστικότητα. Λειτουργούν ως στίξεις στο χώρο , επιδρούν , ενεργούν χωροποιητικά, στο τέλος «πετούν» από πάνω τους την αφήγηση, τη παράσταση, ανακτώντας μια σπάνια κυριολεξία. Σχεδιάζονται, δημιουργούνται όχι για λόγους εικαστικής ρητορικής, αλλά από την απλή εκφραστική επιθυμία . Είναι πλοία ενός ιδιότυπου απόπλου . Ας τα παραλάβουμε ως πλοία συναισθήματος».

Aνδρέας Κονδύλης, Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γιώργος Ιωακειμίδης δήμαρχος Ρέντη/ Νίκαιας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

“Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σήμερα είμαι στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, αφενός γιατί ο Ανδρέας Κονδύλης κάνει εξαιρετική δουλειά, είναι από τους ελάχιστους δημάρχους που αγαπάνε την τέχνη και φαίνεται σε κάθε ευκαιρία” είπε στο Notia.gr, ο Γιώργος Ιωακειμίδης “Έχει φτιάξει μία Πινακοθήκη μόνος του από το μηδέν, από τις 2-3 Πινακοθήκες που υπάρχουν σε όλο το λεκανοπέδιο και μακάρι να είναι γερός, να ξαναεκλεγεί και να συνεχίσει την πολύ σπουδαία πολιτιστική του δουλειά. Από την άλλη πλευρά ο Τάσος Ταστάνης έχει μία εξαιρετική έκθεση, συγκλονιστική θα έλεγα, εγώ δεν ήξερα αυτή την πλευρά του, τώρα την είδα και αναβαθμίζει και την πόλη που την φιλοξενεί”.

Τάσος Ταστάνης, Γιώργος Ιωακειμίδης και Αργύρης Δεμερτζής (δημοσιογράφος)

«Κάθε φορά, που παρουσιάζονται τα έργα μου δημόσια είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά και η συγκίνηση μου, καθώς νοιώθω ότι ακολουθώ ένα προδιαγεγραμμένο ταξίδι ψυχής και δημιουργίας, που το μοιράζομαι με τους ανθρώπους γύρω μου και όλοι μαζί με τη φαντασία μας είμαστε συνοδοιπόροι και συνεπιβάτες σε αυτό το όμορφο ταξίδι της ζωής και της δημιουργίας», δήλωσε ο Τάσος Ταστάνης με την ευκαιρία της νέας ατομικής εικαστικής έκθεσης των έργων του, στο Δήμο Αλίμου.

Οι εκθέσεις των νέων έργων του Τάσου Ταστάνη, που διαρκώς ανανεώνουν τους συμβολισμούς της καλλιτεχνικής δημιουργίας του αλλά και τα μηνύματα, που μεταφέρει μέσα από την τέχνη του, ως επιστήμονας επαγγελματίας αρχιτέκτονας αλλά και ως ενεργός πολίτης, με πολυετή συμμετοχή στα κοινά, στα κινήματα των δημοκρατικών πολιτών και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γλυφάδας αποτελούν πλέον καθιερωμένο πολιτιστικό γεγονός, για την παράκτια περιοχή και τα νότια προάστια της Αττικής, με ευρύτερη απήχηση.

Η παρουσίαση των έργων με τίτλο «ΚΑΡΝΑΓΙΑ» είναι η δεύτερη ατομική εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, η οποία πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Αλίμου. Η πρώτη του ατομική Έκθεση έγινε στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας, τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Ταστάνης Τάσος έχει συμμετάσχει στην Ομαδική Εικαστική Έκθεση 130 καλλιτεχνών «ART Ελληνικό» στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού το 2011. Η εικαστική έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 3 έως 25 Απριλίου 2023, με δωρεάν είσοδο για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 πμ με 20.00 μμ και Σάββατο – Κυριακή 11πμ με 13 πμ και 18 μμ με 20:00 μμ

Read Original