Αρκετά χρόνια πριν η Αρχή για το Ξέπλυμα διατάξει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία Νίκου Κοκλώνη και μιας σειράς φυσικών και νομικών προσώπων συνδεδεμένων με αυτόν για απάτη και φοροδιαφυγή, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά είχε κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τέσσερις ανταγωνιστές του.
Ηταν η περίοδος που η εταιρεία Air Fast Tickets, με ιδρυτή τον ιδιαίτερα γνωστό σήμερα τηλεοπτικό παραγωγό, αποσπούσε βραβείο από το Eμπορικό Eπιμελητήριο ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μικρομεσαία επιχείρηση της χώρας.
Από τα πρακτικά εκείνης της δίκης, στα οποία απέκτησε πρόσβαση η «Κ», προκύπτει ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε κάνει δεκτές τις αιτήσεις των τεσσάρων επιχειρήσεων, υιοθετώντας την καταγγελία τους ότι η εταιρεία του επιχειρηματία «μετέρχεται αθέμιτες ανταγωνιστικές μεθόδους».
Στις αιτήσεις τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των τεσσάρων εταιρειών κατήγγειλαν ότι η επιχείρηση του Νίκου Κοκλώνη πουλούσε συστηματικά μέσω της ιστοσελίδας της αεροπορικά εισιτήρια σε τιμές που υπολείπονταν του κόστους, δηλαδή της τιμής που καθορίζουν οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες.
Στο τέλος της δίκης, η Air Fast Tickets είχε δεσμευθεί ότι «δεν θα προβεί στο μέλλον σε καμία αθέμιτη πώληση οποιουδήποτε εισιτηρίου κάτω του κόστους». Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, οφειλή πολλών εκατομμυρίων στη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).
Για όσους, λοιπόν, παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο των επιχειρήσεων, η είδηση ότι η Αρχή για το Ξέπλυμα ολοκλήρωσε έρευνα εις βάρος του επιχειρηματία και των στενών συνεργατών του θεωρώντας τον ύποπτο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και φοροδιαφυγή δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία».
Η εντολή για δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, με το πόρισμα της Αρχής να κατατίθεται τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη ανατεθεί στη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Πρόκειται για δομή που συστάθηκε το 2018 και υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών.
Ο τηλεοπτικός παραγωγός, μια δικηγόρος και ένας λογιστής φέρονται να συστήνουν εταιρείες «κελύφη» εμφανίζοντας ως δια- χειριστή τους ένα ανύπαρκτο πρόσωπο, τον «Αρμάντο Μέτα».
«Αναπτύσσουν εγκληματική δράση με διακριτό ο καθένας ρόλο για την ίδρυση επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μέσω των οποίων έχουν ως προφανή σκοπό να καταχραστούν χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του Νίκου Κοκλώνη και άλλων, άγνωστης ταυτότητας προσώπων σε χώρες του εξωτερικού», αναφέρεται στη διάταξη με την οποία ο πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης διατάσσει τη δέσμευση κάθε περιουσίας επτά φυσικών και δώδεκα νομικών προσώπων.
Στο ίδιο έγγραφο περιγράφεται ότι ο τηλεοπτικός παραγωγός, σε συνεννόηση με γυναίκα δικηγόρο που διατηρεί γραφείο στο Κολωνάκι και έναν λογιστή, συστήνουν εταιρείες «κελύφη», εμφανίζοντας ως διαχειριστή τους ένα ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο, υπό τα στοιχεία «Αρμάντο Μέτα». Ορισμένες από τις εταιρείες αυτές έχουν έδρα στην Ελλάδα και άλλες στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ (Delaware), στη Βουλγαρία, στην Τουρκία κ.α.).
Μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών φέρονται να έχουν εισπράξει παράνομα ΦΠΑ (2 εκατ. ευρώ) και επιστροφή φόρων εισοδήματος (615.000 ευρώ), ενώ δημιουργούν οφειλές (10 εκατ. ευρώ) τις οποίες το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει, καθώς ο νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών δεν υπάρχει.
Στην έρευνα αναμένεται να εμπλακεί και η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Κι αυτό διότι η μία από τις εταιρείες του επιχειρηματία κατάφερε να μπει στον αναπτυξιακό νόμο –μέσω αίτησης στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης– εξασφαλίζοντας καταρχήν το ενδεχόμενο χρηματοδότησής της από κοινοτικούς πόρους (με ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για τον καλύτερο συντονισμό των ερευνών.
Η δικηγόρος – συνεργάτις του επιχειρηματία είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τα ΜΜΕ –εγχώρια και διεθνή– ως ύποπτη για συμμετοχή σε επενδυτική πυραμίδα στην Ινδία. Το θέμα είχε αναδείξει την άνοιξη του 2019 η εφημερίδα «Times of India». Σε σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι ο επιχειρηματίας – τηλεοπτικός παραγωγός και η δικηγόρος είχαν, με όχημα συμβουλευτική εταιρεία που συνέστησαν στην Ινδία, προσελκύσει επενδυτές, τους οποίους εν συνεχεία φέρονται να εξαπάτησαν μεταφέροντας τα κεφάλαια που είχαν συγκεντρώσει εκτός Ινδίας. Η «Κ» επικοινώνησε με το γραφείο της δικηγόρου, αναζητώντας διευκρινίσεις για την έκβαση της υπόθεσης, δίχως πάντως να λάβει απάντηση.
Οι εμπορικές δραστηριότητες μιας ακόμα εταιρείας για την οποία διετάχθη η δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων είχε ήδη από το 2017 απασχολήσει τις αρχές. Διαχειριστής της ήταν ο Νίκος Κοκλώνης πριν μεταβιβαστεί στον ανύπαρκτο «Αρμάντο Μέτα». Εμφανιζόταν να πουλάει κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μέσω Διαδικτύου. Οι πελάτες έπρεπε να καταβάλουν όλο το αντίτιμο πριν τους παραδοθούν τα προϊόντα, μέσα σε διάστημα 2 ή και 3 μηνών. Κάτι που πάντως δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα το διάστημα 2017-2018 στον Συνήγορο και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100 καταγγελίες θυμάτων. Πρoτού η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια, επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός, με την εταιρεία να δέχεται να αποπληρώσει σταδιακά τους εξαπατηθέντες πελάτες της.
Στη διάταξη της Αρχής συμπεριλαμβάνεται το όνομα ενός 36χρονου υπηκόου Αλβανίας και συνεργάτη του τηλεοπτικού παραγωγού. Σε ορισμένες συναλλαγές που εντοπίστηκαν από την Αρχή φέρεται να χρησιμοποιούσε κλεμμένο γυναικείο διαβατήριο, πάνω στο οποίο είχε βάλει τη δική του φωτογραφία. Σήμερα, κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής για κατοχή τεσσάρων κιλών κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης.
Ο ίδιος ο Νίκος Κοκλώνης, πάντως, έχει μέσω αναρτήσεών του στα σόσιαλ μίντια και τηλεοπτικών του εμφανίσεων διαψεύσει οποιαδήποτε συμμετοχή του σε παράνομες δραστηριότητες, έχει αποσαφηνίσει ότι θα διευκολύνει κάθε έλεγχο των αρχών, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα σας κάνω τη χάρη να μείνουν 600 άτομα χωρίς δουλειά» και «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».