Τα κέρδη από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης, υπογράμμισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο για τη διασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε παρεμβάσεις μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Χρ. Σταϊκούρας: Συρρικνώνεται η φοροδιαφυγή – Οι τρεις λόγοι που αύξησαν τα φορο-έσοδα
Τα «σημαντικά αποτελέσματα» που έχει αποφέρει η «συστηματική εργασία για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών», υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε, η φορολογική διοίκηση, μετά από νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σειρά καινοτόμων δράσεων, με στόχο την ψηφιοποίηση των φορολογικών μηχανισμών και υπηρεσιών. Σημαντικός πυλώνας αυτών είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του “myDATA”, τόνισε, προσθέτοντας πως παρά τα αναμενόμενα – σε αρχικά στάδια – προβλήματα, έτυχε θετικής υποδοχής από τις επιχειρήσεις, αφού – μέχρι σήμερα – έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,93 δισ. μεταφορές εγγράφων, με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται στα 1,3 τρισ. ευρώ, ενώ οι εγγεγραμμένες εταιρείες ανέρχονται σε 1,19 εκατομμύρια.
Mέσω POS η ΑΑΔΕ σκανάρει το σύνολο της αγοράς
«Παράλληλα, με τη συνεχή ανάπτυξη της πλατφόρμας και του συστήματος, δρομολογήσαμε τη διευρυμένη χρήση διασυνδεδεμένων ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και POS, καθώς και την υποχρέωση σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, προκειμένου να περιοριστούν περιστατικά φοροδιαφυγής και να διευρυνθεί το πλαίσιο παρακολούθησης συναλλαγών από την Εφορία, σε πραγματικό χρόνο» τόνισε.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «η αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα – την τελευταία τετραετία – ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, παρά τις δυσμενείς – παγκοσμίως – οικονομικές συνθήκες, αντανακλάται και στα δημόσια οικονομικά, με σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων».
Εξήγησε στη συνέχεια πως η αύξηση αυτή στα φορολογικά έσοδα οφείλεται σε τρεις λόγους: Στην ανάπτυξη, στην εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και στη μείωση της φοροδιαφυγής.
Εστιάζοντας ειδικότερα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής είπε πως «έχει συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα – κυρίως – της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών».
Ενδεικτικά, όπως είπε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «κενό» ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, παρουσίασε πτώση στην Ελλάδα κατά 3,7%, από το 23,4% το 2019 στο 19,7% το 2020. Η εν λόγω μεταβολή αποτελεί την 4η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντικατοπτρίζει ετήσια πτώση φοροδιαφυγής από ΦΠΑ κατά 1,53 δισ. ευρώ, σημείωσε.
«Αυτά τα τρία ουσιώδη στοιχεία συνιστούν σημαντική, θετική εξέλιξη για τη χώρα, με άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα, στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής και κυρίως, στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για ακόμα χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
POS …θα μπλοκάρονται οι επίδοξοι φοροφυγάδες
Το χρονοδιάγραμμα
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ειπε, «και σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών αφορά:
- την τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ,
- την υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ΦΗΜ με τα POS,
- την έκδοση ΚΥΑ για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών,
- την παραγωγή των ΦΗΜ νέου τύπου από τους κατασκευαστές, και
- τις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από δύο κύκλους».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας το 2022 το 33% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών έγινε ηλεκτρονικά. «Γίνονται, λοιπόν, πολλά, αλλά απαιτούνται περισσότερα. Σε αυτά τα πλαίσια, λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναζητούμε τρόπους για την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» σημείωσε και εξήγησε: «Η εμπειρία και η ανάλυση των δεδομένων μάς έδειξε ότι καταγράφονται περιπτώσεις παράκαμψης του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού, όπως και περιπτώσεις μη έκδοσης απόδειξης, σε συναλλαγές στις οποίες η πληρωμή γίνεται με κάρτα στα τερματικά αποδοχής καρτών, τα γνωστά POS».
Ο κ. Βεσυρόπουλος επεσήμανε πως οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωράει η ηγεσία του υπουργείου συνδέονται με:
1ον. Την υποχρεωτική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα τερματικά αποδοχής καρτών, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των υφιστάμενων φορολογικών μηχανισμών.
2ον. Τη χρηματοδότηση για την αντικατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων τερματικών αποδοχής καρτών και Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών που θα γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τόνισε ακόμη πως η φοροδιαφυγή στερεί πολύτιμα έσοδα από το κράτος που η αξιοποίηση τους έχει κοινωνική στόχευση και πως η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η υγιής δημοσιονομική λειτουργία παρέχει τη δυνατότητα κάθε φορά στο οικονομικό επιτελείο να μειώνει περαιτέρω τις φορολογικές επιβαρύνσεις και να ενισχύει τις κοινωνικές δαπάνες. «Σήμερα, υλοποιείται μία ακόμα ουσιαστική αλλαγή και μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση αυτή» πρόσθεσε.