H πρόσφατη βιβλιογραφία κρύβει πολλά διαμαντάκια ανάμεσα στους τίτλους της για να κάνεις το καλύτερο πασχαλιάτικο δώρο.
γράφει:Σπύρος Σμυρνής 6 Απριλίου 2023
Είτε είσαι νονός είτε πάλι όχι το Πάσχα είναι ιδανική αφορμή να κάνεις ένα δωράκι στα αγαπημένα σου πρόσωπα κι ας μην τα έχεις βαφτίσει με τα χεράκια σου. Κι επειδή εδώ έχουμε μάθει να τα λέμε νέτα, σκέτα και βιβλιοφιλικά αξίζει να επαναλάβουμε ότι δώρο σαν ένα καλογραμμένο βιβλίο δεν έχει. Ξεχωρίσαμε κάποια από εκείνα που διαβάσαμε πρόσφατα κι αγαπήσαμε ιδιαίτερα και σου τα παρουσιάζουμε για να παίρνεις ιδέες.
Ο Υποβολέας του Ντονάτο Καρίζι (εκδ. Πατάκης)
Περίληψη εδώ
Στον Υποβολέα του Καρίζι η νεαρή πράκτορας Μίλα Βάσκες, συμπράττει με τον διάσημο εγκληματολόγο Γκόραν Γκαβίλα, για να αντιμετωπίσουν έναν σαδιστή κατά συρροή δολοφόνο, που κατευθύνει την ομάδα στην ανακάλυψη των χαμένων νεκρών παιδιών, ένα προς ένα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που σε συμπαρασύρει στον ρυθμό του και στην αμείωτη ένταση της υπόθεσής του. Ο Καρίζι κρατά την αφηγηματική μπαγκέτα του κι ενθουσιάζει με τη ροή του κειμένου, αλλά και την εξέλιξη των χαρακτήρων του, όσο προχωρούν οι σελίδες του βιβλίου. Υποβλητική ατμόσφαιρα, ανατριχιαστικές ανατροπές κι ένα τέλος που θα σε αναγκάσει να μαζέψεις τα σαγόνια σου από το πάτωμα.
Οι ζωές του Μπράιαν του Brian Johnson (εκδ. Ψυχογιός)
Περίληψη εδώ
Υπάρχουν εμβληματικές ροκ μπάντες, υπάρχουν κι οι AC/DC. Υπάρχουν τιτάνες της χαρντ ροκ, υπάρχουν κι οι AC/DC. Υπάρχουν θρυλικοί τραγουδιστές, υπάρχει κι ο Brian Johnson. Αν είσαι ροκάς τότε ξέρεις τη σημασία του αποτυπώματος που έχει αφήσει στην αγαπημένη μουσική εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο ο άνθρωπος που βρέθηκε πίσω από το μικρόφωνο των AC/DC. Αν πάλι όχι αυτή η σπαρταριστή αυτοβιογραφία γραμμένη με ένταση και ηλεκτρισμό, συγκίνηση και χιούμορ είναι ένας πολύ καλός λόγος να μάθεις. . Μια απολαυστική αφήγηση από τον «άνθρωπο με την τραγιάσκα» που κατάφερε να μπει στα παπούτσια του θανόντα Bon Scott και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην παγκόσμια μουσική βίβλο. Μην κάνεις το λάθος να το προσπεράσεις.
Υπέροχη Αγαπημένη μου του Marieke Lucas Rijneveld (εκδ. Ίκαρος)
Περίληψη εδώ
Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Περιμέναμε πώς και πώς το νέο μυθιστόρημα του Marieke Lucas Rijneveld, μετά τη διεθνή αναγνώριση, τις εξαιρετικές κριτικές και το βραβείο International Booker 2020 για το βιβλίο του «Δυσφορεί η νύχτα». Tελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω. Η υπόθεση επικεντρώνεται στη σχέση ενός πενηντάχρονου αγροτικού κτηνιάτρου με τη μικρή κόρη του κτηνοτρόφου. Όσο εξελίσσεται η ιστορία συνειρμικά σκεφτόμαστε τη Λολίτα του Ναμπόκοφ, όμως όσο η πλοκή προχωρά για άλλη μια φορά υποκλινόμαστε στο ταλέντο του Marieke Lucas Rijneveld. Η γλώσσα του είναι σκληρή, ατίθαση, άβολη κι αφτιασίδωτη χωρίς να φοβηθεί να βουτήξει σε ποιητικά χωράφια για να αποκαλύψει την αλήθεια της. Δύσκολο μα ευφυές ανάγνωσμα που θα σε ανταμείψει σίγουρα για την επιλογή σου.
Παρακαταθήκη του Hernan Diaz (εκδ. Μεταίχμιο)
Περίληψη εδώ
Σαγηνευτικό, αινιγματικό και καυστικά επίκαιρο, το δεύτερο μυθιστόρημα του Hernan Diaz είναι ένα αλησμόνητο, πολύπλευρο έπος που τον καθιερώνει ως έναν από τους σημαντικότερους χρονογράφους της αμερικανικής χίμαιρας. Η Παρακαταθήκη βρέθηκε δικαίως στα υποψήφια βιβλία του βραβείου Booker για το 2022 αναδεικνύοντας το σπουδαίο συγγραφικό ταλέντο του Diaz, ο οποίος σκαρφίστηκε μια ιδιοφυή και πνευματώδη ιστορία που συναρπάζει κάθε αναγνώστη. Κι αν η δομή της Παρακαταθήκης είναι περίπλοκη ο μαεστρικός τρόπος με τον οποίο κρατά τα αναγνωστικά γκέμια ο Diaz είναι πραγματικά μοναδικός αποζημιώνοντας όλους εκείνους που θα διαβάσουν την Παρακαταθήκη.
Η περιπλανώμενη βιβλιοθήκη της ερήμου της Omaima Al-Khamis (εκδ. Κλειδάριθμος)
Περίληψη εδώ
Η μαγική αφήγηση της Omaima Al-Khamis και οι ζωντανές περιγραφές της για τον χρόνο και τον τόπο χαράσσουν μια διαδρομή μέσα από αρχαίες πόλεις και πολιτισμούς και μας βυθίζουν σε μια μακρινή εποχή, αποκαλύπτοντας τις πνευματικές συζητήσεις και τους αγώνες που συνεχίζουν να μαίνονται έως σήμερα. Το είδος του ιστορικού μυθιστορήματος μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κι αν δεν έχεις βαθιά γνώση του αντικείμενου, αφηγηματική δεξιοτεχνία και συγγραφικές αρετές ικανές να κρατήσουν τον αναγνώστη μέχρι τέλους. Όλα τα παραπάνω διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό η Omaima Al-Khamis η οποία πλέκει αριστοτεχνικά σημαντικά γεγονότα του μεσαιωνικού ισλαμικού κόσμου, χωρίς να χάσει στιγμή την αμέριστη προσοχή εκείνου που κρατά στα χέρια του την περιπλανώμενη βιβλιοθήκη της ερήμου.
Αλήτες της Eloghosa Osunde (εκδ. Διόπτρα)
Περίληψη εδώ
Το έντονα ευρηματικό μυθιστόρημα της Eloghosa Osunde πλάθει ιστορίες που διαδραματίζονται κυρίως στο Λάγος με την πόλη να αποτελεί επίσης έναν μυθικό, θεϊκό χαρακτήρα που στέκεται πάνω από τα πάντα και τους πάντες – εκτός από τη μοναδική παντοδύναμη οντότητα που είναι πάνω ακόμη και από την ίδια την πόλη: το χρήμα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις ιστορίες κρατούν όλοι εκείνοι της γης οι κολασμένοι, που κάποιοι περιπαικτικά ίσως αποκαλέσουν αλήτες.
Άνθρωποι που βρίσκονται στην πλευρά του περιθωρίου γκέι, λεσβίες, τρανς και πάμφτωχοι που παλεύουν να μείνουν ζωντανοί σε έναν κόσμο που έχει μάθει βιαστικά να τους προσπερνά. Η συγγραφέας ωστόσο, δεν ανήκει σε εκείνους που προσπερνούν. Αντίθετα, επιλέγει να δώσει σε εκείνους για μια φορά τον πρώτο λόγο, παρατηρώντας τους και γράφοντας για τα κατορθώματά τους με τρόπο ουσιώδη, αμιγώς ρεαλιστικό κι αφοπλιστικό. Δεν ωραιοποιεί ούτε ρομαντικοποιεί τίποτα και πράττει ορθά γιατί με αυτόν τον τρόπο γεννά ένα απολαυστικό έργο.
Το δώρο του Χάμπολντ του Saul Bellow (εκδ. Gutenberg)
Περίληψη εδώ
Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από όταν κυκλοφόρησε το Δώρο του Χάμπολντ του Saul Bellow το 1975, χαρίζοντας του το βραβείο Πούλιτζερ το 1976, ενώ συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του βραβείου Νόμπελ την ίδια χρονιά. Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αναγνώσματα του 20ου αιώνα που πάντοτε θα λάμπει για τον ευφυή τρόπο με τον οποίο παρέταξε τις λέξεις του στη σειρά ο ανυπέρβλητος Αμερικάνος συγγραφέας στο magnum opus του.
Ο Τζέφρι Ευγενίδης στην εισαγωγή του βιβλίου τα γράφει εξαιρετικά για τα όσα σπουδαία προσκόμισε ο συγγραφέας στον λογοτεχνικό κόσμο: «To κύριο επίτευγμα του Μπέλοου, αυτό που αντέχει στoν χρόνο: ότι ανύψωσε τη γλώσσα και με αυτόν τoν τρόπο αντέστρεψε την ατροφία του πνεύματος. Έτσι αισθάνεται κανείς όταν διαβάζει τoν Μπέλοου. Αυτό που κάνει την πρόζα του καλύτερη από λίγο-πολύ οποιουδήποτε άλλου είναι ότι σε κάθε της φράση την έχει αγγίξει η φώτιση. Κάθε φράση λάμπει με τη δική της αύρα. Ακόμα και τα ρήματα κάνουν ιερό έργο. Με τo να σκεφθεί κανείς πως η ανθρωποσοφία του Σιτρίν δείχνει πρoς κάποιο αιθέριο βασίλειο χάνει τo νόημα της τέχνης του Μπέλοου, που στόχο είχε να φέρει ό,τι μπορούσε από τo αγγελικό στo ανθρώπινο πλαίσιο των παραγράφων του».