Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους αντιμετωπίζουν είτε κεφαλαλγία τάσης (κοινό πονοκέφαλο) είτε ημικρανία. Οι πιο σημαντικοί λόγοι εμφάνισης της πρώτης είναι το άγχος, η κατάθλιψη και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ η κυριότερη αιτία της ημικρανίας είναι η κληρονομικότητα.
Όμως υπάρχουν και διάφοροι παράγοντες, αποκαλούμενοι «εκλυτικοί», που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Μεταξύ των πιο συχνών περιλαμβάνονται και διάφορες τροφές, όπως εξηγεί ο παθολόγος – διατροφολόγος Γιώργος Πανοτόπουλος. Κατά τον ειδικό, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες οφείλονται στη διατροφή, απλώς ότι κάποιες τροφές μπορεί να κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο «επιρρεπείς» στο να πονάει το κεφάλι τους. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνο και τον νευρολόγο Μιχάλη Βικελή, αφού στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανία, αλλά και από άλλα είδη πονοκεφάλων, μπορεί να υπάρχουν τροφές που ναι μεν δεν είναι η αιτία, αλλά μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση μιας κρίσης.
Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.