Ξέρατε ότι το Νο1 φαγητό της Αποκριάς είναι τα μακαρόνια;

1 year ago 57
Ξέρατε ότι το Νο1 φαγητό της Αποκριάς είναι τα μακαρόνια;

Οι Απόκριες δεν είναι μόνο καρναβάλι και ξεφάντωμα, χορός και τραγούδι, κρασί και άκρατη κρεατοφαγία. Όμως αυτές οι γιορτινές εκδηλώσεις διονυσιακού χαρακτήρα είναι οι πιο θορυβώδεις και χαρούμενες, γι΄αυτό και στο μυαλό μας επικρατούν όταν σκεφτόμαστε τις Απόκριες. Άλλωστε έχουν ρίζες βαθιές μέσα στους αιώνες: τον απόηχό τους βρίσκουμε στις αρχαίες γονιμικές τελετές που γίνονταν με σκοπό να «ξυπνήσουν» τη φύση και να προκαλέσουν την καρποφορία και αναγέννησή της. Αυτό που συχνά μας διαφεύγει είναι ότι η Αποκριά είναι και μια περίοδος προετοιμασίας των πιστών πριν την έναρξη της Σαρακοστής. Η προετοιμασία αυτή -που ξεκινά όταν ανοίγει το Τριώδιο, τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα- είναι και διατροφική, με συγκεκριμένους μάλιστα κανόνες. Πολύ απλά:

  • Την πρώτη εβδομάδα της Αποκριάς -που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου- τρώμε τα πάντα. Η εβδομάδα αυτή λέγεται και Προφωνή γιατί παλιά «προφωνούσαν», διαλαλούσαν δηλαδή ότι ήρθαν επιτέλους οι Απόκριες!
  • Τη δεύτερη εβδομάδα, που λέγεται και Κρεατινή ή της Κρεοφάγου επιβάλλεται η κρεατοφαγία με αποκορύφωμα την Τσικνοπέμπτη. Με το που φτάνει όμως η Κυριακή της Αποκριάς, σφυρίζει και η λήξη για την κατανάλωση κρέατος. Ετυμολογικά η λέξη «Απόκρεω» (από + κρεω) σημαίνει την αποχή από το κρέας.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Read Original