Βρετανικό Μουσείο: «Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

1 year ago 67
 «Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

reuters

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εν μέσω συζητήσεων για το ενδεχόμενο να επιστραφούν στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την οριστική επιστροφή των γλυπτών που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τότε κυβερνούσε την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους, ενώ η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε την Τετάρτη ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ του προέδρου του μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή τους στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής.

Η Telegraph ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα θα ήταν μια συμφωνία δανείου, θα μπορούσε να συναφθεί σύντομα. Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις ήταν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Read Original