Βρετανία: Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί το τελευταίο τρίμηνο

1 year ago 55

Η αύξηση των μισθών στη Βρετανία – την οποία παρακολουθεί στενά η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς εξετάζει κατά πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια – επιταχύνθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τρίτη.

Οι αμοιβές χωρίς τα μπόνους αυξήθηκαν κατά 6,4% ετησίως την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που άρχισαν να καταγράφονται το 2001, σύμφωνα με το Reuters, χωρίς να όμως να υπολογίζονται τα οικονομικά στοιχεία την περίοδο της πανδημίας της COVID-19, τα οποία επηρεάστηκαν από τα λουκέτα και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Χάσμα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε πως τα στοιχεία κατέδειξαν μεγάλο χάσμα μεταξύ της ισχυρής αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των ασθενέστερων αυξήσεων για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη  με την κυβέρνηση ζητώντας αυξήσεις μισθών.

Οι συνολικές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 7,1% ετησίως τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο σε σύγκριση με 3,3% στον δημόσιο τομέα.

Ο αριθμός των ημερών που χάθηκαν λόγω απεργιών αυξήθηκε και πάλι τον Νοέμβριο ενώ την περίοδο από τον Ιουνίου- Νοεμβρίου “χάθηκαν” ακόμη περισσότερες ημέρες εργασίας λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, περισσότερες  από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο εξάμηνο εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Παρά την επιτάχυνση των αμοιβών, ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού σημαίνει ότι τα νοικοκυριά εξακολουθούν να βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται.

Οι συνολικές αμοιβές, προσαρμοσμένες στο δείκτη τιμών καταναλωτή, μειώθηκαν κατά 3,9% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Μεγαλύτερη πτώση είχε να παρατηρηθεί από το 2009.

naftemporiki.gr

Read Original