Η Βρετανία στόχευσε πρόσωπα και εταιρείες που κατηγορούνται ότι ενεργούσαν ως «οικονομικοί μεσάζοντες» για λογαριασμό των Ρώσων επιχειρηματιών Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ στον τελευταίο γύρο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν εκείνους που βοηθούν τους δύο γνωστούς επιχειρηματίες για να αποφύγουν το συνολικό κόστος των οικονομικών κυρώσεων.
«Κλείνουμε το δίκτυο στη ρωσική ελίτ και σ’ εκείνους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν να διασώσουν τα χρήματά τους λόγω του πολέμου» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, στην ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να τους αποκλείουμε από τα περιουσιακά στοιχεία που νομίζουν ότι έχουν αποκρύψει επιτυχώς».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κυρώσεις έχουν επιβληθεί στους Κύπριους Δημήτρη Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Βασιλειάδη, τους οποίους χαρακτηρίζει «επαγγελματίες παθητικούς συνεργούς» που έχουν συνδράμει στη δημιουργία offshore εταιρειών και καταπιστευμάτων.
Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο πρώτος βρισκόταν πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες που χρησιμοποίησε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς για να κρύψει 760 εκατομμύρια λίρες (863 εκατομμύρια ευρώ) πριν του επιβληθούν κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
Η Βρετανία έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών και έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους από 1.550 Ρώσους και 180 οντότητες τον περασμένο χρόνο για να τιμωρήσει την Μόσχα για τη σύγκρουση που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη και να παρεμποδίσει την ικανότητά της να συνεχίσει.
Οι τελευταίες κυρώσεις έχουν επίσης στόχο το χρηματοπιστωτικό δίκτυο του Ουσμάνοφ, που περιλαμβάνει την πολυσχιδή εταιρεία USM, την εταιρεία Curzon Square Ltd, η οποία λειτουργούσε ως το γραφείο του στο Λονδίνο, και την εταιρεία Hanley Ltd, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Θεωρούμε άδικες και αβάσιμες τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβλήθηκαν κατά της USM Holdings και των μετόχων της», ανέφερε η USM σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τους περιορισμούς ως «παράνομους».
«Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ δεν έχει εμπλακεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα για μεγάλη χρονική περίοδο» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Βρετανία, που δέσμευσε τον περασμένο χρόνο τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς και του Ουσμάνοφ, ανέφερε ότι τα μέτρα διασφαλίζουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ουσμάνοφ, συμπεριλαμβανομένης της έπαυλης Beechwood House στο Λονδίνο, αξίας 90 εκατομμυρίων λιρών, παραμένουν υπό καθεστώς κυρώσεων.
Το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις σε περιουσιακά στοιχεία αξίας 18 δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών (20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ) από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr