Η Βραζιλία και η Αργεντινή θα ανακοινώσουν την έναρξη προπαρασκευαστικών εργασιών για ένα κοινό νόμισμα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο νομισματικό μπλοκ στον κόσμο.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το σχέδιο σε μια σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα και θα προσκαλέσουν άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής να συμμετάσχουν.
Η αρχική εστίαση θα είναι στο πώς ένα νέο νόμισμα, το οποίο η Βραζιλία προτείνει να ονομαστεί “sur” (νότος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ, είπαν αξιωματούχοι στους Financial Times. Στην αρχή θα έτρεχε παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής.
«Θα ξεκινήσει η μελέτη των παραμέτρων που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρτζιο Μάσα.
«Δεν θέλω όμως να δημιουργήσω ψευδείς προσδοκίες. Είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Λατινική Αμερική».
Μια νομισματική ένωση που θα κάλυπτε όλη τη Λατινική Αμερική θα αντιπροσώπευε περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτιμούν οι FT. Η μεγαλύτερη νομισματική ένωση στον κόσμο, το ευρώ, περιλαμβάνει περίπου το 14%του παγκόσμιου ΑΕΠ όταν μετράται σε όρους δολαρίου.
Το έργο είναι πιθανό να χρειαστούν πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί. Ο Μάσα σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να δημιουργήσει το ευρώ.
Μια επίσημη ανακοίνωση αναμένεται κατά την επίσκεψη του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στην Αργεντινή που ξεκινά το βράδυ της Κυριακής, το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ανάληψη της εξουσίας την 1η Ιανουαρίου.
Η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν συζητήσει ένα κοινό νόμισμα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι συνομιλίες βασίστηκαν στην αντίθεση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας στην ιδέα, δήλωσε ένας αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις. Τώρα που και οι δύο χώρες κυβερνώνται από αριστερούς ηγέτες, υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη.
Οι βλέψεις ενός νέου κοινού νομίσματος είναι πιο εμφανείς για την Αργεντινή, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός πλησιάζει το 100%, καθώς η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ η ποσότητα του χρήματος σε δημόσια κυκλοφορία τετραπλασιάστηκε.
Ωστόσο, θα υπάρξει ανησυχία στη Βραζιλία σχετικά με την ιδέα της πρόσδεσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής σε αυτήν του διαχρονικά ασταθούς γείτονά της. Η Αργεντινή έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αγορές χρέους από την χρεοκοπία της το 2020 και εξακολουθεί να χρωστάει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ από ένα πρόγραμμα διάσωσης του 2018.
Ο Λούλα θα μείνει στην Αργεντινή για μια σύνοδο κορυφής την Τρίτη της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) των 33 εθνών, η οποία θα συγκεντρώσει τους νέους αριστερούς ηγέτες της περιοχής για πρώτη φορά από τότε που ένα κύμα εκλογών πέρυσι αντέστρεψε τη δεξιά τάση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times