Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις επιχειρήσεις ύδρευσης – Αντιδράσεις από φορείς

1 year ago 81

Η μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας των εταιρειών ύδατος στη ΡΑΕ δεν υποκρύπτει προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας στη Βουλή, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το περιθώριο για συγχωνεύσεις δημοτικών εταιρειών ύδρευσης και την περαιτέρω «είσοδο» ιδιωτών στη συντήρηση των έργων μέσω συμπράξεων με το Δημόσιο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ πάντως χαρακτήρισε «ετεροβαρές» το προτεινόμενο σχήμα, ενώ υποστήριξε ότι η Αρχή δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα νέα της καθήκοντα χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό. Στην υποστελέχωση στις υπηρεσίες τους εστίασαν και οι φορείς εταιρειών ύδατος και διαχείρισης απορριμμάτων.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου των 263 άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεχίστηκε χθες και σήμερα με τις τοποθετήσεις φορέων και των εκπροσώπων των κομμάτων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση στις 14 Μαρτίου.

Τη συζήτηση με τους φορείς σχεδόν μονοπώλησε η μεταφορά της εποπτείας των οργανισμών διαχείρισης υδάτων και απορριμμάτων στη ΡΑΕ. «Το σχέδιο νόμου αποτυπώνει την εμπιστοσύνη στην Αρχή, μεταφέροντας όμως έναν σημαντικό διοικητικό φόρτο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Θανάσης Δαγούμας. «Στα τρία έτη της θητείας μου έχουν αποχωρήσει 48 στελέχη από την αρχή, καταβάλουμε τεράστιο έργο και τα στελέχη μας είναι στα όριά τους», ανέφερε.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, πολλοί φορείς υποστήριξαν ότι το νέο σχήμα ανοίγει το δρόμο για την «ιδιωτικοποίηση» των υπηρεσιών που σχετίζονται με το νερό. «Οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι κοινοφελείς, μη κερδοσκοπικές, ανταποδοτικού χαρακτήρα», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης. «Οι δημοτικές επιχειρήσεις ελέγχονται- η τιμολογιακή πολιτική από τα δημοτικά συμβούλια, οι προϋπολογισμοί από ορκωτούς λογιστές. Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι η νέα Αρχή εποπτεύει την εφαρμογή συμβάεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους. Άρα τι κάνει η κυβέρνηση; Διαμορφώνει αυτή την αγορά». «Η Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαρίσης ανακτά το 120% του κόστους, δηλαδή 20% παραπάνω και επιπλέον έχει απώλειες 28,5% σε πόσιμο νερό», απάντησε ο κ. Σκρέκας. «Αυτά θέλουμε να αλλάξουμε, δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την παροχή νερού».

Αναλόγως, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Παπαναστασίου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), «ούτε οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) και οι δήμοι λειτουργούν στα πλαίσια της αγοράς, επομένως δεν αναπτύσσουν σχέσεις ανταγωνισμού», σημειώνοντας ότι κατά συνέπεια δεν έχει λογική η ένταξή τους σε μια ρυθμιστική Αρχή.

Εκτός από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο περιέχει σημαντικές αποσαφηνίσεις και νέες προβλέψεις που αναμένεται να συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι υπόλοιποι φορείς σε γενικές γραμμές δεν εκφράστηκαν θετικά για το επίμαχο νομοθέτημα. «Μετά από δυόμισι χρόνια εφαρμογής των νέων διατάξεων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ερχόμαστε να έχουμε καινούργιες καθυστερήσεις. Καλύτερα να είχαμε κακά σχέδια διαχείρισης, παρά την πλήρη απουσία τους», ανέφερε ο Σπύρος Ψαρούδας από την οργάνωση Καλλιστώ. «Σήμερα υπάρχουν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες σε διαβούλευση και τώρα αλλάζει πάλι το καθεστώς τους. Είναι άγνωστο πώς θα προχωρήσει η διαδικασία με συνεχείς αλλαγές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα οι πολιτικές ηγεσίες σιχαίνονται τον σχεδιασμό, ειδικά για το φυσικό περιβάλλον», ανέφερε η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής στη WWF. «Από τη μια πλευρά αυξάνεται το μέγεθος των προστατευόμενων περιοχών, από την άλλη επιτρέπουμε σε αυτές επιχειρήσεις που δεν προάγουν την προστασία τους», ανέφερε ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. «Το σχέδιο νόμου είναι ένα συνοθύλευμα ρυθμίσεων και τροποποιήσεων, το οποίο απορρυθμίζει περαιτέρω την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία, το σύστημα χωρικού σχεδιασμού και έχει μια σειρά από φωτογραφικές διατάξεις», ανέφερε ο Λουκάς Τριάντης από τον Σύλλογο Πολεοδόμων (ΣΕΠΟΧ). «Παρατηρούμε ένα οξύμωρο. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση να αναγνωρίζει ως μη σύννομη την αλλαγή χρήσης επί δασικών εκτάσεων σε αγροτικές και αντί να επιβάλλει κυρώσεις, επιβραβεύει τους καταπατητές με μόνο κριτήριο το αν επιδοτούνται», ανέφερε η Αντιγόνη Καραδόντα, από την Ένωση Δασοπόνων του Δημοσίου (ΕΕΔΔΥ).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Read Original