Βιομηχανική παραγωγή: Με θετικό πρόσημο ο Φεβρουάριος – Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

1 year ago 55

Σε ανοδική τροχιά συνέχισε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του φετινού Φεβρουαρίου παρουσίασε 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, έναντι αύξησης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Σε επίπεδο διμήνου, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,1%.

Άνοδος καταγράφηκε και σε μηνιαία βάση, με τον εποχικά διορθωμένο Γενικό Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής του Φεβρουαρίου να σημειώνει αύξηση 4,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση

ΕΛΣΤΑΤ

Ο δείκτης του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, κατά τον Φεβρουάριο 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Φεβρουαρίου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Φεβρουαρίου 2022, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσω

Πού οφείλεται η άνοδος

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση 5,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 7,1% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό.

• Κατά 6,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης και εξόρυξης μεταλλευμάτων.

2. Από την μείωση:

• Κατά 1,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 1,3% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Read Original