Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων καταφεύγει σε μια νέα ομάδα εργαζομένων για να στελεχώσει εργοστάσια και αποθήκες: τους πρώην υπαλλήλους τους.
Η Kroger Co, ο μεγαλύτερος προμηθευτής σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ βάσει πωλήσεων, διατηρεί επαφή με πρώην υπαλλήλους και φέρνει αρκετούς πίσω. Η εταιρεία παραγωγής δημητριακών General Mills έπεισε ορισμένους συνταξιούχους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους στο εργοστάσιο και οι υπεύθυνοι στις εταιρείες διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού έχουν «χτενίσει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πρώην εργαζόμενους που μπορεί να είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Οι εταιρείες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν έλλειψη εργαζομένων από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό σε αριθμούς ρεκόρ. Οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν επειδή ανησυχούσαν μήπως προσβληθούν από τον Covid-19 ή έλαβαν κρατικά κίνητρα ή άλλαξαν κλάδους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.
Η Kroger προσπαθεί περισσότερο από ποτέ να διατηρήσει την επικοινωνία με όσους εργαζομένους φεύγουν, επισημαίνει στη Wall Street Journal ο Tim Massa, επικεφαλής του προσωπικού. Eπικοινωνεί με ορισμένους πρώην υπαλλήλους μέσω μηνυμάτων και email, όπως εξήγησε, με στόχο να επιστρέψει το προσωπικό της εταιρείας κοντά στο προπανδημικό επίπεδο.
Η Kroger έχει δει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των πρώην υπαλλήλων διαφόρων δημογραφικών ομάδων που επιστρέφουν στην εταιρεία. Είναι τα λεγόμενα «μπούμερανγκ». Συνήθως επιστρέφουν εντός έξι μηνών από την αποχώρησή τους, σύμφωνα με τον κ. Massa.
Το προσωπικό στις βιομηχανίες τροφίμων δέχθηκε εντονότατη πίεση, έφτασε στα όρια της εξάντλησης την περίοδο της πανδημίας, καθώς εργαζόταν για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές και να διατηρήσει σε κίνηση την αλυσίδα εφοδιασμού εν μέσω σοβαρότατων εμποδίων. Η απογοήτευση των εργαζομένων σχετικά με τις αμοιβές, τα επιδόματα ή την ασφάλεια σε θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής οδήγησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικές αποχωρήσει ακόμη και σε κολοσσούς όπως η Mondelez International Inc. ή Kellogg Co., όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της WSJ.
Πρόσφατα, εταιρείες σε ορισμένους κλάδους έχουν προχωρήσει σε αύξηση προσλήψεων, συμβάλλοντας στη διολίσθηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ σε χαμηλό 53 ετών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Την ίδια ώρα οι απολύσεις συνεχίζονται στον τεχνολογικό τομέα, στους κολοσσούς της Wall Street και σε κάποιες κατασκευαστικές.
Για να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, ορισμένες εταιρείες τροφίμων αύξησαν το ωρομίσθιο, πρόσφεραν μπόνους, προσέλαβαν προσωρινούς εργαζόμενους και εισήγαγαν ευέλικτες βάρδιες.
Οι εταιρείες τροφίμων έχασαν και ανώτερους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αρκετοί επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών και εργατικά συνδικάτα. Πολλές εταιρείες επικεντρώθηκαν στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας πέρυσι, αλλά οι νεότεροι εργαζόμενοι οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε λιγότερο έμπειρο εργατικό δυναμικό.
Η General Mills με έδρα τη Μινεάπολη ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού που φέρνει τους συνταξιούχους πίσω στην εργασία σε δύο εργοστάσια στο Μιζούρι και το Ιλινόις, όπως αναφέρει η Jacqueline Williams-Roll, επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας. Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την εταιρεία να καλύψει τα κενά προσωπικού που δημιουργούνται όταν οι σημερινοί υπάλληλοι είναι σε άδεια διακοπών ή γονική άδεια, επεκτείνεται ταχύτατα.
«Όταν [οι συνταξιούχοι] επιστρέφουν κατευθείαν σε μια δουλειά που έχουν κάνει στο παρελθόν, βοηθά στη μείωση του χρόνου εκπαίδευσης», είπε η κα Williams-Roll. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως μέντορες σε λιγότερο έμπειρους εργαζόμενους, εξηγεί.
Η Stacy Giltner, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στο εργοστάσιο της General Mills στο Hannibal, Mo., είπε ότι η εγκατάσταση πρόσφατα είχε λιγότερο προσωπικό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 10 χρόνια. Έτσι έστειλε επιστολές σε 45 συνταξιούχους, καλώντας τους να επιστρέψουν, και σχεδόν το ένα τέταρτο το έκανε.
Ο υπεύθυνος σχεδιασμού συντήρησης Kenny Miller ήταν ένας από τους πρώτους που άδραξαν την ευκαιρία. Είχε συνταξιοδοτηθεί το 2018 μετά από σχεδόν 30 χρόνια εργασίας στην εταιρεία. Άδραξε την ευκαιρία να επιστρέψει ενώ εξακολουθούσε να παίρνει σύνταξη.
«Μου άρεσε αυτή η δουλειά», είπε ο κύριος Μίλερ, 72 ετών. «Πρέπει να δω κάποιους συναδέλφους που δεν έχω δει για καιρό».
Το ποσοστό επαναπρόσληψης της General Mills αυξήθηκε κατά περίπου 50% σε περίπου 100 υπαλλήλους στα εργοστάσια παραγωγής των ΗΠΑ το 2022 σε σύγκριση με το 2021, καθώς η εταιρεία διπλασίασε επίσης τον αριθμό των νέων εργαζομένων που προσέλαβε.