Βιομηχανία: Με θετικό πρόσημο ο τζίρος τον Φεβρουάριο

1 year ago 51

Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος της εγχώριας βιομηχανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

ΕΛΣΤΑΤ

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον φετινό Φεβρουάριο ενισχύθηκε κατά 6,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου του 2022, έναντι αύξησης 34,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Άνοδος καταγράφηκε και σε μηνιαία βάση, καθώς ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών του Φεβρουαρίου παρουσίασε αύξηση 3,8%, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023.

Σε επίπεδο 12μηνου, ο μέσος Γενικός Δείκτης της περιόδου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023 παρουσίασε αύξηση 29,4%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, έναντι αύξησης 32,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Τι ώθησε ανοδικά τον τζίρο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση τζίρου κατά 6,7% τον Φεβρουάριο προήλθε:

  • Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: • Αύξηση κατά 22,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων. • Αύξηση κατά 6,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας τροφίμων.
  • Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: • Αύξηση κατά 9,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς. • Αύξηση κατά 4,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

naftemporiki.gr

Read Original