Βιομηχανία: Κατηφόρισαν οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο – Πτώση 11%

1 year ago 65

Ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών που καταγράφονται στο ράφι γεννούν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού στην ελληνική βιομηχανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), τον περασμένο Μάρτιο υποχώρησε κατά 10,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 46,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

ΕΛΣΤΑΤ

Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης του φετινού Μαρτίου παρουσίασε μείωση 5,8% σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, έναντι αύξησης 10,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Ωστόσο ο δρόμος για την εξισορρόπηση προμηνύεται μακρύς, καθώς – όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 12μηνου – ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 24,9% έναντι αύξησης 23,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Τι ώθησε καθοδικά τον δείκτη

Η ετήσια πτώση του δείκτη κατά 10,9% τον φετινό Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 11,1%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

ΕΛΣΤΑΤ

β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 10,8%

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

ΕΛΣΤΑΤ

naftemporiki.gr

Read Original