Τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: Απειλούνται με κατάρρευση σχεδόν 190 τράπεζες;

1 year ago 147

Κινδυνεύουν οι ΗΠΑ να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με καταιγισμό τραπεζικών χρεοκοπιών, μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών από τον Μάρτιο, και μια ακόμη να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού (βλέπε PacWest);

Ήδη PacWest Bancorp με έδρα το Σαν Φρανσίσκο μελετά πωλήσεις στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων», μεταξύ των οποίων χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,7 δισ. δολ.

Την περασμένη εβδομάδα, η First Republic έγινε η τρίτη τράπεζα που κατέρρευσε -η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την Washington Mutual, η οποία κατέρρευσε το 2008 εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο, μια μελέτη σχετικά με την ευπάθεια του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 186 ακόμη τράπεζες κινδυνεύουν με χρεοκοπία, ακόμη και αν μόνο οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες  αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

“Οι πρόσφατες μειώσεις στις αξίες των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, αύξησαν σημαντικά την ευπάθεια του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος”, έγραψαν οικονομολόγοι σε πρόσφατη μελέτη  που δημοσιεύθηκε στο Δίκτυο Social Science Research Network, την οποία επικαλείται η USA TODAY.

Ακόμα κι αν μόνο οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες αποφασίσουν να αποσυρθούν, συνολικά, σχεδόν 190 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων διατρέχουν πιθανό κίνδυνο απομείωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραία αξία των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων τους μετά από τις αναλήψεις θα είναι ανεπαρκής για την αποπληρωμή όλων των ασφαλισμένων καταθέσεων, αναφέρουν οι οικονομολόγοι

Να σημειωθεί πως οι ανασφάλιστοι καταθέτες κινδυνεύουν να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, γεγονός που ενδεχομένως τους δίνει κίνητρα να “αποδράσουν”

Φυσικά, αυτό το σενάριο θα εξελιχθεί μόνο αν η κυβέρνηση μείνει άπρακτη.

“Οι υπολογισμοί μας υποδεικνύουν ότι οι εν λόγω τράπεζες διατρέχουν οπωσδήποτε δυνητικό κίνδυνο να εκτεθούν, ελλείψει άλλης κυβερνητικής παρέμβασης ή ανακεφαλαιοποίησης”, τονίζεται.

 Γιατί χρεοκοπούν

Οι περιφερειακές τράπεζες χρεοκοπούν επειδή οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για να περιορίσει τον πληθωρισμό έχουν απομειώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, όπως τα κρατικά ομόλογα και τα ενυπόθηκα χρεόγραφα.

Τα περισσότερα ομόλογα αποδίδουν σταθερό επιτόκιο που γίνεται ελκυστικό όταν τα επιτόκια πέφτουν, αυξάνοντας τη ζήτηση και την τιμή του ομολόγου. Εάν τα επιτόκια αυξηθούν από τος κεντρικές τράπεζες, οι επενδυτές δεν θα προτιμήσουν το χαμηλότερο σταθερό επιτόκιο, οδηγώντας έτσι την τιμή του των ομολόγων προς τα κάτω.

Πολλές τράπεζες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταθέσεις ήταν άφθονες.

Για πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι ζημίες από την αύξηση των επιτοκίων θα παραμείνουν στα χαρτιά. Άλλα όμως μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με απώλειες αν χρειαστεί να πουλήσουν τίτλους για λόγους ρευστότητας ή άλλους λόγους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σεντ Λούις.

Κάπως έτσι χρεοκόπησε και η Silicon Valley Bank  η οποία διατηρούσε το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, όταν  αγοραία αξία τους μειώθηκε λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η χρονική συγκυρία συνέπεσε με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν πολλοί από τους πελάτες της τράπεζας- σε μεγάλο βαθμό νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας – αναγκάζοντάς τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

naftemporiki.gr

Read Original