Τουρίστες: Δεν πτοούνται από διαδηλώσεις

1 year ago 57
 Δεν πτοούνται από διαδηλώσεις

Η πληρότητα των ξενοδοχείων στη γαλλική πρωτεύουσα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2022, αλλά και το 2019· ανάλογη τάση καταγράφεται και στο Τελ Αβίβ, παρά την αύξηση των τιμών στα καταλύματα. [A.P. Photo/Michel Euler]

ΠΑΡΙΣΙ. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και οι ταραχές σε πολλές τουριστικές χώρες έχουν προκαλέσει φέτος την ανησυχία ταξιδιωτών, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις τους και απειλώντας ενίοτε τη σωματική τους ακεραιότητα. Στη Γαλλία, μαζικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν σχεδόν όλες τις πόλεις της χώρας, με τους πολίτες να απαιτούν την απόσυρση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας στα 64 έτη, από τα 62 που είναι μέχρι τώρα. Οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του προέδρου Μακρόν συνοδεύθηκαν από απεργίες στα μέσα μεταφοράς της γαλλικής πρωτεύουσας, των μεγάλων πόλεων και των εργαζομένων του σιδηροδρομικού δικτύου. Εμβληματικά μνημεία του Παρισιού, όπως ο Πύργος του Αϊφελ, έκλεισαν τις ημέρες εκείνες τις πόρτες τους στους επισκέπτες.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες και στο Ισραήλ, με μεγάλο αριθμό πολιτών να διαμαρτύρεται για την απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να περιστείλει τις αρμοδιότητες του ανωτάτου δικαστηρίου. Γενική απεργία προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν». Στη Γερμανία, απεργία του συνδικάτου Verdi διέκοψε τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων για 24 ώρες τον Μάρτιο.

Οι τουρίστες συνεχίζουν, όμως, να συρρέουν στους δημοφιλείς, αλλά ταραχώδεις αυτούς προορισμούς. Η πληρότητα των ξενοδοχείων στη γαλλική πρωτεύουσα μετά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας ήταν της τάξης του 68%, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 2022, αλλά και το 2019. Τα στοιχεία της διεθνούς ομοσπονδίας ξενοδόχων STR δείχνουν ότι ανάλογη τάση καταγράφεται και στο Τελ Αβίβ.

Και στις δύο πόλεις οι τιμές δωματίων ξενοδοχείων είναι φέτος πιο υψηλές σε σχέση με πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι τουρίστες εμφανίζονται αποφασισμένοι να αγνοήσουν τις διαδηλώσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα τους ταξίδια.

Παρότι η πολιτική αναταραχή και οι διαδηλώσεις επηρεάζουν συχνά τα ταξιδιωτικά σχέδια επίδοξων επισκεπτών, ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία διαπιστώνουν φέτος ότι οι τουρίστες αρνούνται να αλλάξουν τα σχέδιά τους και εμφανίζονται αποφασισμένοι να ταξιδέψουν, ύστερα από τρία χρόνια περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η 47χρονη ιστορικός Κρίστι Λίκι από τη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ είχε προγραμματίσει οικογενειακό ταξίδι στο Παρίσι για τον περασμένο Μάρτιο. Η οικογένειά της αναγκάσθηκε, όμως, να ακυρώσει τα σχέδιά της εξαιτίας ανησυχιών για τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της COVID. Εναν χρόνο αργότερα, η Λίκι έλεγε ότι τίποτα δεν θα τη σταματήσει αυτή τη φορά, υπογραμμίζοντας την αδιαφορία της για τις βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους των γαλλικών πόλεων.

Η οικογένεια της Λίκι –οι δύο κόρες της, η μητέρα της και η ίδια– επισκέφθηκαν το Παρίσι τον Μάρτιο. Καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους ακολούθησαν τις συμβουλές των οικοδεσποτών τους στην πλατφόρμα Airbnb. Ο σπιτονοικοκύρης τις παρέπεμψε σε ειδική ιστοσελίδα, η οποία ενημέρωνε τους χρήστες της για τις διακοπές λειτουργίας μέσων μεταφοράς και το κλείσιμο μουσείων εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ενημέρωνε σε ζωντανό χρόνο μέσω μηνυμάτων την παρέα των Αμερικανών για ενδεχόμενες απειλές στους δρόμους. «Μας προστάτεψε από τις κακοτοπιές», λέει η Λίκι.

Read Original