Το βασικό σενάριο για τον νέο κατώτατο μισθό

1 year ago 57

Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, που αναμένεται να γίνει έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απομένει για να καθοριστεί ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Μία εισήγηση που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα ταυτίζεται με τις προτάσεις που ενσωματώθηκαν στην πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως είναι γνωστό, το ΚΕΠΕ, αφού αξιοποίησε και ανέλυσε όλες τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων, εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και επιστημονικών ινστιτούτων, πρότεινε προς το υπουργείο Εργασίας η αύξηση στις κατώτατες αποδοχές να κυμαίνεται από 4,5% έως 7,5% στο ανώτατο πεδίο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο βασικός μισθός από τα 713 ευρώ μικτά, που είναι σήμερα, θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου στα επίπεδα των 745-766 ευρώ, το πολύ, με επικρατέστερο σενάριο να είναι τα 766 ευρώ.

Πρόκειται για την τελική φάση της διαδικασίας, που πρόκειται να επικυρωθεί και τυπικά, μάλλον με ξεχωριστό υπουργικό συμβούλιο, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για αύριο, λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη, θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο ζητήματα που αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι η διαδικασία των αυξημένων αποδοχών θα εκκινήσει φέτος κατά έναν μήνα νωρίτερα από πέρυσι, δηλαδή από την 1η Απριλίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εντός των επόμενων ημερών πρέπει να γίνει και η τυπική επικύρωση της όποιας αύξησης από το υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν ανάλογα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Συνδυαστικά, πάντως, η αύξηση των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα λειτουργεί παράλληλα με ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αποτελεί έτσι κι αλλιώς δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη σχετική μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Έως τώρα έχουν υποχωρήσει οι εισφορές κατά 4,4 μονάδες και απομένει ακόμα 0,6 της μονάδας για να πιαστεί ο στόχος, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να υπάρξει δέσμευση για περαιτέρω μείωση των εισφορών (2-4 ποσοστιαίες μονάδες), σε βάθος διετίας ή τριετίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα λειτουργήσει κατευναστικά προς τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσβλέπουν σε μελλοντική μείωση της συνολικής μη μισθολογικής δαπάνης τους. Άλλωστε, η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε ένα πεδίο ισορροπίας ανάμεσα στην αύξηση των μισθών, για να βελτιωθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να περιοριστούν οι κραδασμοί από τον πληθωρισμό για τα νοικοκυριά, και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Read Original