Το στοίχημα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας

1 year ago 41

Με την προσοχή στραμμένη στην αξιολόγηση της Standard & Poor’s (S&P) την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Απριλίου, βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι πως το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελούσε μια πολύ καλοδεχούμενη έκπληξη για τη χώρα, μιας και τρεις οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν την Ελλάδα μόνον μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Πάντως, διχασμένοι είναι οι επενδυτές αλλά και οι τράπεζες σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για το αν και κατά πόσο θα είναι εφικτό ο διεθνής οίκος να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας προεκλογικά. Ωστόσο, αποτελεί ένα ενδεχόμενο που ουδείς το αποκλείει.

Δεν συνηθίζεται, λένε οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες «ποντάρουν» λιγότερα σε μια τέτοια θετική έκβαση, πριν από τις εκλογές. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρει πως είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, συγχρόνως όμως προτρέπει τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να πράξει τα δέοντα που θα ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης να δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Από την άλλη πλευρά τα δημοσιοποιούμενα θετικά στοιχεία και η τάση είναι ότι η χώρα μας δεν διαφέρει σε τίποτα από άλλες χώρες που κατέχουν ήδη την επενδυτική βαθμίδα.

Μοιρασμένες πιθανότητες

Η Societe Generale, από την πλευρά της, «ανοίγει» τις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων απέναντι στα ιταλικά, αν και θεωρεί ως πιθανότερη ημερομηνία απόκτησης από τη χώρα μας της επενδυτικής βαθμίδας το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν θέλει να χάσει ενδεχόμενη ευκαιρία στην περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 21 Απριλίου. Υπενθυμίζεται η αισιοδοξία του γαλλικού οίκου και στις αρχές του έτους, όταν ακόμη δεν είχαν ανακοινωθεί οι εκλογές.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί όλες τις πιθανές και απίθανες συμφωνίες που είναι δρομολογημένες, ώστε αυτές να έχουν καταλήξει πριν από τις εκλογές, θεωρώντας πως αυτή η πρόοδος μπορεί να ωθήσει τον οίκο αξιολόγησης, που έχει αποδεχθεί την πρόοδο της
ελληνικής οικονομίας, να δώσει την πολυπόθητη βαθμίδα πριν από τις εκλογές.

Στα πολυάριθμα road shows των ελληνικών τραπεζών το ζήτημα των εκλογών κυριαρχούσε. Εκτιμάται πως θα συνεχίσει να κυριαρχεί, αν και η χώρα μας έχει βγει οριστικά από τη στενωπό στην οποία είχε εισέλθει με τα μνημόνια.

Τι σημαίνει

Οι διεθνείς οίκοι αναμένουν σημαντική αναβάθμιση στις τιμές των μετοχών, εφόσον τελικώς η χώρα μας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, όπως και ράλι στις τιμές των ομολόγων. Συγχρόνως αναμένεται να φθηνύνει ο δανεισμός των τραπεζών και να αναβαθμιστεί το ενεργητικό τους.

Ωστόσο, κρίνουν πως μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους αποτελεί η πολιτική σταθερότητα στα ερωτηματολόγια των οίκων αξιολόγησης γι’ αυτό και θεωρούν πως η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει πιο κοντά στον Οκτώβριο, στην αξιολόγηση της S&P.

Read Original