Το πολυώροφο και περί ευθυνών

1 year ago 55

Κύριε διευθυντά
Οπως πληροφορηθήκαμε από πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα στον ιδιοκτήτη του πολυώροφου κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Φαλήρου στη συνοικία Μακρυγιάννη. Το κτίριο αυτό είναι πολύ πιο ψηλό από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή, που έχει καθοριστεί με διάταγμα του έτους 1955.
Από τα στοιχεία του δημοσιεύματος προκύπτουν τα εξής:

α. Το κτίριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με την αναθεωρημένη οικοδομική άδεια, που προβλέπει ύψος 33 μέτρα, αντί των 24 + 3 που ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή (Διάταγμα του 1955).

β. Ο δήμος προχώρησε στην ανάκληση της πράξης αναθεώρησης, την οποίαν ο ίδιος είχε εκδώσει.

γ. Με ποια κριτήρια ο Δήμος Αθηναίων αναθεώρησε την οικοδομική άδεια και έδωσε στο κτίριο μεγαλύτερο ύψος από το μέγιστο επιτρεπόμενο;

δ. Πότε ανακλήθηκε η αναθεωρημένη άδεια, πριν ή μετά την κατασκευή του κτιρίου;

Εάν η ανάκληση της αναθεωρημένης άδειας έγινε μετά την κατασκευή του κτιρίου, πώς είναι δυνατόν ένας ιδιοκτήτης οικοπέδου, που χτίζει ένα κτίριο και συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της οικοδομικής άδειας και των εγκεκριμένων σχεδίων, να καλείται εκ των υστέρων να κατεδαφίσει ένα τμήμα του κτιρίου και να καταβάλει πρόστιμα για την κατασκευή και τη διατήρησή του;

Εάν η οικοδομική άδεια δεν είναι σύννομη, θα πρέπει η αρχή που την εξέδωσε, δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων, να αναλάβει τη δαπάνη κατεδάφισης.

Αναμένουμε από τον Δήμο Αθηναίων μία υπεύθυνη ανακοίνωση – ενημέρωση.

Read Original