Το μυστήριο με τις αγελάδες του Ντέβον

1 year ago 61
Το μυστήριο με τις αγελάδες του Ντέβον

© Jojo1/ Getty Images/ Ideal Image

Οι αγελάδες θεωρούνται, γενικώς, άκακα πλάσματα. Για την ακρίβεια, ταξινομούνται στην κατηγορία των θηραματικών ειδών, πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο τους ένστικτο, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι να το βάλουν στα πόδια. Πρόσφατα όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα λιβάδι του Ντέβον, τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως διαφορετικά. 

Πρωί Σαββάτου. Μια τυπική καταδίωξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Από το drone της αστυνομίας παρακολουθούμε έναν άνδρα που προσπαθεί να διαφύγει της σύλληψης. Κάποια στιγμή, βρίσκεται μέσα σε ένα περιφραγμένο βοσκοτόπι.

Ξαφνικά, στο πλάνο εμφανίζεται μια ντουζίνα αγελάδες. Μία από αυτές αναλαμβάνει τον ρόλο του αρχηγού της ομάδας. Και αρχίζει να κυνηγάει τον άνδρα, παρασύροντας γρήγορα και τις υπόλοιπες, οι οποίες, σε μια κυκλωτική κίνηση που θυμίζει περισσότερο αγέλη λύκων παρά κοπάδι βοοειδών, στριμώχνουν και κατευθύνουν τον ύποπτο προς τον φράχτη του λιβαδιού. Εκεί όπου, με την καθοδήγηση του πιλότου του drone, τον περιμένουν οι αστυνομικοί για να του περάσουν τις χειροπέδες…

Το παράξενο περιστατικό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα μίντια. Σε μια συνέντευξη του BBC, ένας γνωστός ηθολόγος (επιστήμονας του κλάδου της ζωολογίας, που μελετά τη συμπεριφορά των ζώων) προσέφερε την πιο πιθανή εξήγηση: «Όλα τα ζώα, θηρευτές ή θηράματα, έχουν πολύ ισχυρά ένστικτα προστασίας των μικρών τους. Φυσικά, σε αυτή την κατηγορία, τα θηλυκά ζώα υπερτερούν σημαντικά. Και με δεδομένο ότι για τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες κάθε εποχή είναι εποχή κυοφορίας, έστω και τεχνητή, θεωρώ πολύ πιθανό τα ζώα να αντιλήφθηκαν την αναστάτωση και τον πανικό του ανθρώπου που προσπαθούσε να ξεφύγει από τους διώκτες του, να τα ερμήνευσαν ως άμεσο κίνδυνο για τα μοσχαράκια τους και να αντέδρασαν με τον τρόπο που βλέπετε στο βίντεο. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος που περικύκλωσαν και “σκούπισαν” τον άνδρα προς το μέρος της αστυνομίας, η μέθοδος με την οποία τον υπερφαλάγγισαν, στερώντας του κάθε άλλη έξοδο διαφυγής, με προβληματίζει κι εμένα. Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί αγελάδες να συμπεριφέρονται σαν έμπειροι, ομαδικοί κυνηγοί…».

Η αστυνομία του Ντέβον έβγαλε μια ανακοίνωση γεμάτη λογοπαίγνια για τη συμμετοχή των αγελάδων στην καταδίωξη. Και το ζήτημα, ειδικά εφόσον είχε ευτυχή κατάληξη χωρίς τραυματισμούς, έληξε εκεί. Ωστόσο, ένας σχολιαστής στο Twitter δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Το 2015, στο αμερικανικό CBS έκανε πρεμιέρα το Zoo. Mια σειρά που περιγράφει ένα πολύ ζοφερό μέλλον για την ανθρωπότητα. Και όπου όλα ξεκινούν από την περίεργη συμπεριφορά –που καταλήγει σε αιματηρή ανταρσία– κάποιων ζώων. Ζώων που όλοι θεωρούσαν μέχρι τότε εντελώς άκακα. Καλώς ήλθατε στο μέλλον;». 

Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί πριν από τέσσερα χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Τέσσερα χρόνια είναι πάρα πολλά για να το σκέφτονται ακόμα οι τετράποδοι υπηρέτες μας. Οπότε νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Αν και με τα ζώα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος…

Read Original