Το Κρεμλίνο σχεδίαζε «εισβολή» στην γερμανική πολιτική μέσω ακραίων κομμάτων

1 year ago 73

Περίπου 13.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στις 25 Φεβρουαρίου, ζητώντας τον τερματισμό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Επικεφαλής της συγκέντρωσης ήταν η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, μέλος του κοινοβουλίου με το αριστερό κόμμα Die Linke.

«Δεν θέλουμε η Γερμανία να μπει βαθύτερα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε η Βάγκενκνεχτ από το βήμα της συγκέντρωσης, καταδικάζοντας μεν την αιματοχυσία στην Ουκρανία χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στη ρωσική εισβολή.

Ανάμεσα στο πλήθος όσων είχαν συγκεντρωθεί στο Βερολίνο ήταν μέλη του δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καθώς και ο 66χρονος Γιούργκεν Ελζέσερ του ακροδεξιού περιοδικού Compact. Το εν λόγω περιοδικό είχε πρόσφατα, υποστηρίξει, στο πρωτοσέλιδό του ότι η Ζάρα Βάγκενκνεχτ θα είναι «η καλύτερη καγκελάριος» για τη Γερμανία ως «υποψήφια της αριστεράς και της δεξιάς».

Πολιτικά αντίθετες δυνάμεις, της άκρας αριστεράς από τη μία πλευρά και της άκρας δεξιάς από την άλλη, συσπειρώνονται στο Βερολίνο υπό το λάβαρο της ειρήνης εδώ και μήνες, αν και η ένωση παραμένει προς το παρόν ad hoc και ανεπίσημη, αναφέρει η Washington Post.  

Αυτό το πάντρεμα, ωστόσο, των ακραίων του γερμανικού πολιτικού φάσματος αποτελεί στόχο του Κρεμλίνου και έχει μάλιστα συζητηθεί από υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Μόσχα, συνεχίζει η Washington Post, επικαλούμενη το περιεχόμενο ρωσικών εγγράφων του 2022 τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών η οποία ωστόσο δεν κατονομάζεται.  

Το σχέδιο 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα εν λόγω έγγραφα, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου ζήτησαν από άλλα στελέχη του ρωσικού κρατικού μηχανισμού, που είναι υπεύθυνα για τη χάραξη στρατηγικής, να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη Γερμανία, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός «αντιπολεμικού κινήματος» το οποίο θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προκειμένου να αμβλυνθεί η υποστήριξη της Γερμανίας αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Washington Post, ο Σεργκέι Κιριένκο, κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, συγκέντρωσε τον περασμένο Ιούλιο μια ομάδα Ρώσων και τους είπε ότι η Γερμανία επρόκειτο να γίνει «το επίκεντρο» των προσπαθειών της Μόσχας για να υπονομευθεί η υποστήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία από την Ευρώπη.

Τα έγγραφα – λεπτομέρειες των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί από αξιωματούχους δυτικών κυβερνήσεων, σύμφωνα με τη Washington Post – φανερώνουν για πρώτη φορά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρέμβει άμεσα στη γερμανική πολιτική σκηνή, υποστηρίζοντας τις διαμαρτυρίες εξτρεμιστών της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς κατά της γερμανικής κυβέρνησης και επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού/κομματικού συνασπισμού στον οποίο θα συμμετείχαν η Βάγκενκνεχτ του Die Linke, δυνάμεις της άκρας αριστεράς αλλά και το ακροδεξιό AfD.

Ο στόχος αυτού του νέου πολιτικού σχηματισμού που είχαν στο μυαλό τους αξιωματούχοι του Κρεμλίνου θα ήταν, σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, να κερδίσει «την πλειοψηφία στις εκλογές σε οποιοδήποτε επίπεδο» στη Γερμανία.

Στο ίδιο πλαίσιο, το AfD θα μπορούσε να αναμορφωθεί ως κόμμα της «γερμανικής ενότητας» ανεβάζοντας τα ποσοστά του πάνω από το 13%. Αυτό το «ανανεωμένο» AfD θα μπορούσε, εν συνεχεία, να αποκηρύξει δημόσια τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ως αντίθετες στα γερμανικά συμφέροντα.

Η ρωσική πλευρά φέρεται πως είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο ακόμη και να γράψει το μανιφέστο που θα μπορούσε δυνητικά να υιοθετήσει το «ανανεωμένο» AfD. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω μανιφέστο, που συνέταξαν Ρώσοι, αναφέρεται ότι: «Ανεπαρκείς πολιτικοί, ανίκανοι να υπολογίσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους, έσυραν τη Γερμανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία – έναν φυσικό σύμμαχο της χώρας μας και του λαού μας. Τα συμφέροντά μας απαιτούν την αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων με τη Ρωσία. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν μόνο δύο κόμματα: το κόμμα των εχθρών της Γερμανίας και το κόμμα των φίλων της.» Δεν είναι σαφές από τα έγγραφα που εξέτασε η Washington Post εάν αυτό το μανιφέστο έφτασε ποτέ στα χέρια κάποιου στο AfD.

Το Κρεμλίνο θα ήθελε να μπορέσει να υπονομεύσει τη δυτική ενότητα, εργαλειοποιώντας τα «ειρηνευτικά κινήματα» της Δύσης, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν, επί Σοβιετικής Ένωσης. Για να το καταφέρουν αυτό, οι Ρώσοι λέγεται ότι όντως ξεκίνησαν πέρυσι να στήνουν εκστρατείες διασποράς φαινομενικά «αντιπολεμικών» σλόγκαν μέσω των social media. 

Η Βάγκενκνεχτ και το AfD

Η 53χρονη Ζάρα Βάγκενκνεχτ, που έχει κατά καιρούς συγκρουστεί με την ηγεσία του Die Linke προκαλώντας εσωκομματική ενόχληση με κάποιες από τις – κατά κάποιους λαϊκιστικές ή αντιδραστικές – δημόσιες τοποθετήσεις της, φέρεται όντως να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος, ενώ και η δημοτικότητά της έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα.

Το Κρεμλίνο σχεδίαζε «εισβολή» στην γερμανική πολιτική μέσω ακραίων κομμάτων-1Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (AP Photo/Michael Sohn)

Ωστόσο η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Washington Post, απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας της με το AfD. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο από τη ρωσική πλευρά, ούτε με εκπροσώπους του Κρεμλίνου.

Ο πρώην σύζυγος της Βάγκενκνεχτ ωστόσο, ο Ραλφ Νίμαϊερ, ο οποίος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη ρωσική ηγεσία και είχε ταξιδέψει στη Ρωσία τους περασμένους μήνες, υποστηρίζει μιλώντας στη Washington Post ότι όντως υπάρχουν άτομα στη Ρωσία που θα ήθελαν να δουν τη γερμανική άκρα δεξιά και τη Βάγκενκνεχτ να ενώνουν πολιτικά τις δυνάμεις τους.   

Το AfD πάντως από την πλευρά του, φέρεται να διατηρεί παλαιόθεν ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα, τις θέσεις της οποίας στηρίζει και αναπαράγει, ενώ δεκάδες στελέχη του φέρονται να έχουν κάνει πολυτελή ταξίδια στη Ρωσία τα περασμένα χρόνια με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Ο Πετρ Μπίστρον, βουλευτής του AfD, είχε επισκεφθεί τη Λευκορωσία τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά το ταξίδι του έγινε γνωστό εκ των υστέρων καθώς δεν είχε προαναγγελθεί. Ο ίδιος Γερμανός πολιτικός είχε επισκεφθεί και τον φιλορώσο πολιτικό και εκλεκτό του Πούτιν, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, στο Κίεβο πριν από τη ρωσική εισβολή. Άλλα στελέχη της παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως ο Κρίστιαν Μπλεξ, ο Χανς Τόμας Τίλσναϊντερ και ο Ντάνιελ Βαλντ, είχαν επίσης επισκεφθεί τη Ρωσία πέρυσι, με την πρόθεση μάλιστα να μεταβούν από εκεί και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.  

Η Washington Post εστιάζει ωστόσο και σε ένα άλλο σημείο, υπογραμμίζοντας ότι στελέχη του AfD είχαν όντως αρχίσει να μιλούν δημοσίως με θετικά λόγια για την Βάγκενκνεχτ το τελευταίο διάστημα, προωθώντας μια ενδεχόμενη συνεργασία μαζί της.

Διαψεύδει η Μόσχα

Καλούμενος, πάντως, να τοποθετηθεί αναφορικά με το δημοσίευμα της Washington Post, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε ότι το Κρεμλίνο εμπλέκεται σε οποιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης στη γερμανική πολιτική σκηνή. «Αυτό είναι 100% ψευδές», είπε.   

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original