Μπορεί ένα δικαστικό έγγραφο να εξηγήσει το καταστροφικό 2022 για τους κολοσσούς του ψηφιακού κόσμου; Αν αυτό περιλαμβάνει τα γραπτά μηνύματα του Έλον Μασκ, έως πρόσφατα πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, οραματιστή επιχειρηματία, αλλά και άκρως αποτυχημένου διευθυντή του Twitter για τους λίγους μήνες που έχει αναλάβει τη θέση, τότε πράγματι αποκαλύπτει πολλά.
Το «Πειστήριο H», όπως ονομάζεται το έγγραφο, κατατέθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο Court of Chancery του Delaware, στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης του Έλον Μασκ με το Twitter. Eίναι ένα υπολογιστικό φύλλο που περιλαμβάνει τα προσωπικά μηνύματα μεταξύ του πανίσχυρου επιχειρηματία και των φίλων, συνεργατών και συμβούλων του, ενώ συζητούν την εξαγορά μίας από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Και η συζήτηση είναι σε όρους… καφενείου.
Τα μηνύματα αποκαλύπτουν «πόσο μη εντυπωσιακοί, χωρίς καθόλου φαντασία, ακόμη και συκοφαντικοί» είναι οι ισχυροί άνδρες στην επικοινωνία του με τον Μασκ. Σε μια χρονιά που είναι γεμάτη από αποκαλύψεις για τον ψηφιακό κόσμο—από τις διαρροές του Peiter Zatko έως τον ισολογισμό της FTX και τα «Αρχεία του Twitter», το «Πειστήριο H» είναι ίσως το πιο σημαντικό. Και τούτο γιατί τα γραπτά μηνύματα του Μασκ ρίχνουν φως σε δύο από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές καταρρεύσεις του 2022.
Τα μηνύματα είναι ένας οδηγός για τα γεγονότα που οδήγησαν τελικά τον Μασκ στο να αγοράσει το Twitter – μια απόφαση που έχει ρίξει την καθαρή του αξία, τον έχει βαρύνει με νέα χρέη, αλλά και έχει οδηγήσει στη γρήγορη διάβρωση της φήμης του ως έξυπνου επιχειρηματία. Δίνουν όμως στοιεία και για τον Sam Bankman-Fried, τον ιδρυτή του πλέον χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, ο οποίος συνελήφθη στις Μπαχάμες όταν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς τον κατηγόρησαν για εξαπάτηση επενδυτών και πελατών.
Η εξαγορά του Μασκ στο Twitter και η πτώση της αυτοκρατορίας του SBF είναι δύο από τις πιο συμβολικά ηχηρές ιστορίες αποτυχίας στον ευρύτερο κλάδο τεχνολογίας το 2022. «Είναι ο τρόπος με τον οποίο με τον οποίο η διαφημιστική εκστρατεία της Silicon Valley χτυπά στους βράχους της πραγματικότητας»σχολιάζει ο Atlantic.
Σίγουρα δεν μπορεί να ευθύνονται δύο άνθρωποι, ο Mασκ και ο SBF για όλες τις σοβαρές προκλήσεις στον χώρο που έφεραν μεταξύ άλλων μαζικές απολύσεις στη Meta, το Twitter, τη Microsoft, την Amazon, τη Snap, αλλά και πυροδότησαν αντιπαραθέσεις για το εάν πλησιάζουμε στο τέλος της εποχής των social media.
Ωστόσο τα μηνύματα του Μασκ και των φίλων του αποκαλύπτουν μια παρακμή, μια αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση και μια νοοτροπία κακομαθημένου αγοριού, που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με το αφήγημα περί ιδιοφυίας και οραματιστών. Το εγχειρίδιο Μασκ περί διοίκησης του Twitter φαίνεται να στηρίζεται σε δύο αρχές: τη διαχείριση της εταιρείας από έναν απόλυτο άρχοντα με αυταρχικό τρόπο και τη διασφάλιση ότι κάθε απόφαση της διοίκησης είναι βελτιστοποιημένη για να δημιουργεί ειδήσεις και να κλέβει την προσοχή όσων ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό ακριβώς ζητούν από τον Μασκ και οι φίλοι που τον στήριξαν στην απόφαση. Στα μηνύματα που του στέλνουν τον καλούν «να πάρει τον έλεγχο», να «λύσει τα προβλήματα όπως μόνο αυτός ξέρει». Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ορισμένοι εκ των πλουσιότερων και ισχυρότερων ανδρών στον κόσμο φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά δισεκατομμύρια δολάρια «σαν ένα 3χρονο παιδί που πετάει τα μετρητά της Monopoly» όπως σχολιάζει ο Atlantic.
Ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, ουσιαστικά γράφει στον Μασκ μια λευκή επιταγή σε κείμενο, δεσμευόμενος: «Ένα δισεκατομμύριο… ή ό,τι άλλο προτείνεις». Ο επιχειρηματίας Μαρκ Άντρεσεν προσφέρει αυτόκλητα στον Mασκ «250 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να απαιτείται επιπλέον εργασία». Και ο Μάικλ Γκράιμς, κορυφαίος επενδυτικός τραπεζίτης στη Morgan Stanley, προτείνει μια συνάντηση με τον Sam Bankman-Fried ως έναν τρόπο να «μας φέρει μετοχικό κεφάλαιο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ώρα». «Έχει πράγματι ο Sam ρευστό 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων;» ρωτάει ο Μασκ. (Δεν είναι σαφές γιατί έκανε λάθος τον αριθμό.) Ο Γκράιμς απαντά «ναι, έτσι πιστεύω». Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που σήμερα είναι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στο σπίτι των γονιών του και έχει μείνει με 100.000 δολάρια – ούτε καν σε ρευστό- όσο περιμένει να δικαστεί για απάτη.
Είναι μια κίνηση απόλυτης δύναμης να μιλάμε για απόκτηση «5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ώρα» με τον ίδιο τρόπο που εμείς οι απλοί θνητοί μιλάμε για 50 ευρώ που θα δώσουμε σε ένα καλό εστιατόριο για γεύμα. Τα κείμενα καθιστούν σαφές ότι αυτοί οι άντρες είναι θεμελιωδώς αποξενωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω του πλούτου τους. «Κατά μία έννοια, τα κείμενα δείχνουν ότι οι δισεκατομμυριούχοι είναι ακριβώς όπως εμείς—δεν κάνουν προηγμένους λογισμούς. Μιλάνε απλοϊκά, κάνουν αστεία και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν το δρόμο τους», έχει πει η Lauren Pringle, η αρχισυντάκτρια του The Chancery Daily. «Είναι απολύτως μη απλοί άνθρωποι με απόλυτα απλοϊκή κατανόηση του κόσμου».
Υπάρχει μια αναμφισβήτητη ύβρις στα προσωπικά μηνύματα που ανταλλάσσουν. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ένας λόγος που αυτοί οι άνδρες φαίνονται τόσο αδιάφοροι για την προσφορά δισεκατομμυρίων χωρίς προϋποθέσεις είναι ότι έχουν εξαρτηθεί από χρόνια χαμηλών επιτοκίων και έναν αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα, που της δίνει την πεποίθηση ότι η περιουσία τους θα συνεχίσει να αυξάνεται, ανεξάρτητα από τις επιχειρηματικές αποφάσεις που θα λάβουν. Είναι απίστευτα σίγουροι για τις ικανότητές τους και τις ικανότητες των ομολόγων τους. Όπως ακριβώς ο Ματίας Ντόπφνερ, Διευθύνων Σύμβουλος του όμιλου πολυμέσων Axel Springer, που έστειλε στον Μασκ εκείνο το διαβόητο πια μήνυμα με το σχέδιό του για το Twitter, το οποίο ξεκινούσε με τη φράση: Λύσε το πρόβλημα της ελευθερίας του λόγου.
naftemporiki.gr