Tο CNN στην Ελευσίνα: «Μπορεί αυτή η βιομηχανική πόλη να γίνει τουριστικό hotspot;»

1 year ago 70

Αφιέρωμα στην Ελευσίνα φιλοξενεί το CNN, το οποίο εξηγεί τους λόγους που «αυτή η σκουριασμένη βιομηχανική πόλη μπορεί να γίνει το νέο τουριστικό hotspot της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα ξεκινά με την ιστορία της Ελευσίνας, η οποία πηγαίνει 3.000 χρόνια πίσω στον χρόνο, όταν ήταν μια από τις πιο ιερές πόλεις της εποχής. Γίνεται αναφορά στα Ελευσίνια Μυστήρια, στον μύθο της Περσεφόνης και στα αρχαιολογικά απομεινάρια αυτής της λαμπρής εποχής.

 «Μπορεί αυτή η βιομηχανική πόλη να γίνει τουριστικό hotspot;»-1

«Τη σύγχρονη εποχή, η Ελευσίνα έχασε τη λάμψη της, καθώς η βαριά βιομηχανία τόσο στη στεριά όσο και στο νερό συσκότισε τα αρχαία της θαύματα με κατασκευές και ρύπανση», επισημαίνεται.

Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Τώρα, η Ελευσίνα απολαμβάνει και πάλι το «φως» της δημοσιότητας, καθώς μαζί με την Τιμισοάρα της Ρουμανίας και το Βέζπρεμ της Ουγγαρίας έχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023. Μάλιστα, η Ελευσίνα είναι η παλαιότερη και συνάμα η μικρότερη πόλη που επιλέχθηκε να έχει αυτό τον τίτλο.

Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης κάνει αναφορά στην ανακαίνιση του αρχαιολογικού μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν ελπίδες πως, όντας Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Ελευσίνα θα γνωρίσει μια αναγέννηση και θα μπει στο ραντάρ των ταξιδιωτών

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης του «Ελευσίς 2023» τον Φεβρουάριο, με το σόου από φώτα και τη συναυλία των Στέρεο Νόβα.

 «Μπορεί αυτή η βιομηχανική πόλη να γίνει τουριστικό hotspot;»-2

Από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα του καλοκαιριού είναι η παράσταση «Μa» του Ιταλού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ρομέο Καστελούτσι, η οποία θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

«Μια μοντέρνα μορφή του κάτω κόσμου»

Επειτα, το CNN κάνει μια αναδρομή στη βιομηχανοποίηση της Ελευσίνας από τον 19ο αιώνα, η οποία έφερε και την περιβαλλοντική καταστροφή στον όμορφο κόλπο της.

Γίνεται, μάλιστα, και ένας παραλληλισμός: «Ο καπνός σκέπασε την όμορφη θέα. Ο κόλπος μεταμορφώθηκε σε νεκροταφείο πλοίων. Η Ελευσίνα έγινε μια μοντέρνα μορφή του κάτω κόσμου, η Ιερά Οδός της αρχαιότητας έγινε δρόμος προς την κόλαση».

 «Μπορεί αυτή η βιομηχανική πόλη να γίνει τουριστικό hotspot;»-3

Επισημαίνεται ότι από το 2000 η βιομηχανία στην περιοχή έχει αρχίσει να παρακμάζει, εφαρμόζονται με μεγαλύτερη ζέση οι κανονισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος και γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η ρύπανση. «Eχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά έχουμε κάνει την αρχή», σημειώνει ο δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου.

«Ο κόλπος της Ελευσίνας δεν έχει πεθάνει. Μιλάμε για έναν ασθενή που μπορεί να αναρρώσει με τη σωστή θεραπεία – και ήδη έχει παρουσιάσει βελτίωση. Πριν μερικά χρόνια, για πρώτη φορά, είδα δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, ακόμα και μια φώκια», σημειώνει ο Μιχάλης Σκουλός, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, ο οποίος κάνει έρευνες εδώ και δεκαετίες στα νερά της Ελευσίνας.

Ελπίδες για αναγέννηση

Κάποια από τα παλιά εργοστάσια και κτίρια της περιοχής έχουν μεταμορφωθεί σε πολιτιστικούς χώρους, φιλοξενώντας έργα τέχνης από 300 Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Το CNN υπενθυμίζει και δήλωση της αείμνηστης Δέσποινας Γερουλάνου, η οποία είχε περιγράψει το όραμά της για την Ελευσίνα: «Ένα κέντρο για τις τέχνες με κατοικίες, ετήσια φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα, digital nomads. Μια κοινότητα που θα ενωθεί με την ήδη υπάρχουσα. Μια κληρονομία που θα επωφελήσει την πόλη και τους κατοίκους της».

Με την Ελλάδα να περιμένει εκατομμύρια τουρίστες και το φετινό καλοκαίρι, υπάρχουν ελπίδες ότι οι επισκέπτες στην Αθήνα θα κάνουν μια βόλτα και από την Ελευσίνα.

«Είναι ένα σημείο για ένα νέο είδος ταξιδιωτών εμπειρίας. Αυτοί οι ταξιδιώτες θέλουν πράγματα πέρα από τα κλισέ, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που συνδυάζει την περιβαλλοντική ευαισθησία και την κλιματική αλλαγή: έγιναν λάθη, πήραμε μαθήματα, γίνονται αλλαγές για το μέλλον. Αυτό ακριβώς είναι η Ελευσίνα», σχολιάζει, ο Γιάννης Ζάρας, επικεφαλής της Big Olive.

Προς το παρόν, η Ελευσίνα των 30.000 κατοίκων προσφέρει τον αρχαιολογικό της χώρο, το Πλουτώνιο Σπήλαιο, τις ταβέρνες στην παραλία, τους δρόμους της που αναγεννώνται, το εργατικό της κίνημα, ακόμα και τη φιλοξενία Ουκρανών και Σύριων προσφύγων.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original