Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου χειμωνιάτικου Μουντιάλ, ο αντίκτυπος που είχε η διοργάνωση στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Η Παρί Σεν Ζερμέν, που δαπάνησε αστρονομικά ποσά έχοντας ως κύριο στόχο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείστηκε εύκολα στη φάση των «16» και θα περιοριστεί στη μάχη για την κατάκτηση του Σαμπιονά. Η «χρυσή» τριάδα της, οι Μέσι, Νεϊμάρ και Εμπαπέ, όπως και άλλοι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έδωσαν το «παρών» στο Κατάρ, μοιάζουν να έχουν αδειάσει από ενέργεια και θέληση, αισθάνονται και δείχνουν κουρασμένοι, τρέμουν στην ιδέα κάποιου τραυματισμού.
«Ακραία σωματική κόπωση» είναι η διάγνωση, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η διεθνής ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFpro), σε συνεργασία με το «Football Benchmark» τον Ιανουάριο, ένα μήνα δηλαδή μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συμμετείχαν 64 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε αυτό και τα αποτελέσματά της τρομάζουν και τους συλλόγους μπροστά στο ενδεχόμενο η FIFA να διεξαγάγει κι άλλο χειμωνιάτικο τουρνουά, προσθέτοντας μάλιστα στο καλαντάρι περισσότερους αγώνες.
Το 54% των παικτών δήλωσε τραυματισμό ή ένιωθε πως θα τραυματιστεί αυτή τη σεζόν, ενώ το 44% υπέφερε από ακραία συμπτώματα κόπωσης. Στα στοιχεία αναφέρεται επίσης πως ένα 20% ένιωθε «υψηλά επίπεδα ψυχικής και συναισθηματικής κόπωσης» και ότι ούτε ο χρόνος της προετοιμασίας που προηγήθηκε, αλλά ούτε και η αποθεραπεία που επακολούθησε αρκούσαν για να δουν βελτίωση. Το 86% των ερωτηθέντων ποδοσφαιριστών δήλωσε ότι θα ήθελε τουλάχιστον 14 ημέρες προετοιμασίας και το 61% τουλάχιστον 14 ημέρες ανάρρωσης.
Στα σχόλιά τους ανέφεραν πως δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν με την εθνική τους πριν από το Κατάρ και ότι έπρεπε να επιστρέψουν βιαστικά στις υποχρεώσεις των ομάδων τους στη συνέχεια. Μάλιστα ένας εξ αυτών δήλωσε ότι ήταν κάτι «αυτοκτονικό».
Δραματικά συμπεράσματα έρευνας της FIFpro για τους ποδοσφαιριστές μετά το Κατάρ.
Οπως είπε ο γενικός γραμματέας της FIFpro Γιόνας Μπαέρ-Χόφμαν, «οι ποδοσφαιριστές συνειδητοποιούν ότι το ημερολόγιο των αγώνων τους δεν είναι βιώσιμο, επηρεάζει την ψυχοσωματική υγεία τους και τους αφήνει εκτεθειμένους σε έναν επιταχυνόμενο κύκλο αγώνων που δεν έχουν συντονιστεί. Ο σχεδιασμός των αγώνων συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στους εμπορικούς στόχους έναντι της υγείας και της ασφάλειας των κορυφαίων παικτών, που με αυτόν τον τρόπο “κανιβαλίζονται”».
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι πως ο χρόνος προετοιμασίας για το Μουντιάλ μειώθηκε για τους παίκτες κατά μέσον όρο σε 7 ημέρες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 31 για τις προηγούμενες διοργανώσεις. Ο χρόνος αποκατάστασης πριν από την επανέναρξη στους αγώνες των συλλόγων τους έφθασε κατά μέσον όρο στις 8 ημέρες, σε σύγκριση με τις 37 στα προηγούμενα τουρνουά.
Επίσης, η αύξηση του χρόνου των καθυστερήσεων που ανήλθε σε 11,6 λεπτά, από τα 7,3 που σημειώθηκαν στο Μουντιάλ του 2018, ισοδυναμεί με επιπλέον τρία πλήρη παιχνίδια ανά σεζόν για έναν ποδοσφαιριστή.
Ετσι, μοιραία κάποιοι εξ αυτών σκέφτονται να επιλέξουν όχι μόνο να σταματήσουν να παίζουν με τις εθνικές ομάδες τους αλλά και να επανεξετάσουν συνολικά τις επαγγελματικές δεσμεύσεις τους.