Το «αγκάθι» για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

1 year ago 66

Σε… κενό αέρος βρίσκονται προς το παρόν οι αιτήσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» που ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου, παρά το εξαιρετικά έντονο ενδιαφέρον που υφίσταται από την πλευρά των υποψήφιων δανειοληπτών.

Οι αιτήσεις προς τις τράπεζες, η υποβολή των οποίων ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα και συγκεκριμένα έως και την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, έφτασαν τις 18.895. Απ’ αυτές έχουν προεγκριθεί 996, με μέσο ποσό δανείου 111.000 ευρώ. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στους όρους του προγράμματος που περιορίζουν τα ακίνητα σε ό,τι αφορά την αξία τους στα 200.000 ευρώ, ενώ δεν θεωρείται περιοριστικός ο όρος του ύψους του δανείου, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 150.000 ευρώ.

Πολύ χαμηλότερο επιτόκιο

Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο ενδιαφέρον των νέων μεταξύ 25-39 ετών για την απόκτηση α’ κατοικίας μέσω του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού το δάνειο αυτό έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από ένα κοινό στεγαστικό δάνειο, εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου υψηλών επιτοκίων.

Έτσι, λοιπόν, τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες έχουν ζητήσει διορθωτικές κινήσεις, που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της μελέτης. Το κυριότερο πρόβλημα φαίνεται να είναι αυτό της εύρεσης ακινήτου 15ετίας ή παλαιότερο μέχρι 150 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων βοηθητικών χώρων), το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι νόμιμο, δηλαδή να διαθέτει οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο και η εμπορική του αξία να είναι μέχρι 200.000 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος βρει ένα ακίνητο εμπορικής αξίας 200.000 ευρώ και μπορεί να λάβει το μέγιστο ποσό δανείου (βάσει εισοδήματος, πιστοληπτικής ικανότητας), δηλαδή 150.000 ευρώ, πρέπει να βάλει από την τσέπη του τις 50.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν λοιπόν κατ’ αρχήν αίτημα στην τράπεζα να προεγκρίνει την οικονομική τους κατάσταση, όμως αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως σε ό,τι αφορά την τελική έγκριση του δανείου που σχετίζεται με αυτό καθαυτό το ακίνητο. Η προέγκριση δεν δεσμεύει το σχετικό ποσό στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία βλέπει ολοκληρωμένες αιτήσεις για να τις εντάξει στον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες καλούνται εντός μικρού χρονικού διαστήματος να αξιολογήσουν αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν αν αυτές οι αιτήσεις θα φθάσουν στο τελικό στάδιο και θα αξιοποιηθούν. Η προέγκριση διατηρεί ισχύ 60 ημερών, όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ: «Το πιστωτικό ίδρυμα ενημερώνει τον αιτούντα σχετικά με την οικονομική προέγκριση της παρ. 3 και τη διάρκεια της ισχύος της. Εάν ο δυνητικός δανειολήπτης δεν αξιοποιήσει την έγκριση αυτή εντός διμήνου, προσκομίζοντας και στοιχεία ακινήτου, τότε η σχετική έγκριση παύει να ισχύει και ο φάκελος θα πρέπει να επανυποβληθεί».

Read Original