Το άγαλμα της Freya – Το Οσλο τιμά τον θαλάσσιο ίππο που θανατώθηκε

1 year ago 80
Το άγαλμα της Freya – Το Οσλο τιμά τον θαλάσσιο ίππο που θανατώθηκε

Πηγή Reuters

Η πόλη του Οσλο αποκάλυψε το άγαλμα ενός πασίγνωστου θαλάσσιου ίππου της Νορβηγίας, που θανατώθηκε λόγω «ανησυχιών για τη δημόσια ασφάλεια».

Η Freya – που ζύγιζε περίπου 600 κιλά – θανατώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας επικρίσεις σε όλη τη χώρα. Το θηλαστικό είχε γίνει διάσημο αφού σκαρφάλωνε σε βάρκες για να λιαστεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις βύθιζε.

Το χάλκινο γλυπτό σε φυσικό μέγεθος απεικονίζει τη Freya, ξαπλωμένη στα πλευρά της, να ξεκουράζεται σε μια ακτή.

«Έτσι συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στην άγρια φύση, αλλά έτσι συμπεριφέρονται και οι άνθρωποι στους ανθρώπους. Έτσι φερθήκαμε εμείς στη Freya. Και για αυτό, θα ονομάσω το άγαλμα “Για τις αμαρτίες μας”», δήλωσε η δημιουργός Άστρι Τονόιαν. 

Μια διαδικτυακή καμπάνια είχε συγκεντρώσει 25.000 δολάρια για τη δημιουργία του αγάλματος.

«Ξεκίνησα αυτή την εκστρατεία επειδή είμαι εξοργισμένος με τον τρόπο που η (σ.σ νορβηγική) Διεύθυνση Αλιείας και το κράτος χειρίστηκαν αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο διοργανωτής της εκστρατείας Έρικ Χολμ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι τοπικές αρχές υποστήριξα ότι οι άνθρωποι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις να μην πλησιάζουν πολύ κοντά στο ζώο, θέτοντας το ίδιο και τους εαυτούς τους σε κίνδυνο. Σε ένα από τα περιστατικά με τη Freya, η αστυνομία είχε αποκλείσει μια περιοχή κολύμβησης, αφότου ο θαλάσσιος ίππος κυνήγησε μια γυναίκα, όπως είχαν μεταδώσει τότε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο αλιείας της Νορβηγίας είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που στέκονταν σε απόσταση αναπνοής από το ζώο.

Το άγαλμα της Freya – Το Οσλο τιμά τον θαλάσσιο ίππο που θανατώθηκε-1Πηγή Reuters

O γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αλιείας, Φρανκ Μπάκε Γένσεν, είχε δηλώσει ότι η απόφαση να θανατωθεί το ζώο βασίστηκε «σε μια συνολική εκτίμηση της συνεχιζόμενης απειλής για την ανθρώπινη ασφάλεια». Ο ίδιος υποστήριξε πως το ζώο θανατώθηκε «με ανθρώπινο τρόπο», και η σορός της εξετάστηκε από κτηνιάτρους. 

Η Freya, είχε γίνει για πρώτη φορά αντιληπτή στο Όσλο στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, και πήρε το όνομά της από τη σκανδιναβική θεά της ομορφιάς και της αγάπης.

Ως προστατευόμενο είδος, οι θαλάσσιοι ελέφαντες ζουν συνήθως βορειότερα στην Αρκτική. Συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, πλην σπάνιων εξαιρέσεων. Σε ένα πάρκο άγριας ζωής στην Κίνα το 2016, ένας τουρίστας και ένας φύλακας ζωολογικού κήπου είχαν σκοτωθεί από έναν θαλάσσιο ίππο. Ο τουρίστας φέρεται να έβγαζε selfies με το πλάσμα, όταν εκείνο τον τράβηξε κάτω από το νερό. Ο φύλακας επιχείρησε να σώσει τον τουρίστα, αλλά ο θαλάσσιος ίππος τον τράβηξε και αυτόν.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 


arrow-top

Read Original