Ήταν η άνοδος στις τιμές των τροφίμων που είχε πυροδοτήσει τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική το 2011, οδηγώντας τότε στα γεγονότα της καλούμενης «Αραβικής Άνοιξης».
Πλέον, πάνω από δέκα χρόνια μετά και με φόντο πια τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας κάνουν την πλειονότητα των κατοίκων σε Αίγυπτο, Τουρκία, Υεμένη, Τυνησία και Ιράκ να ανησυχούν για το εάν θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση.
Η σχετική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τον ειδησεογραφικό ιστοχώρο Al-Monitor και την εταιρεία αναλύσεων Premise Data σε δείγμα 4.435 ατόμων σε Τουρκία, Αίγυπτο, Ιράν, Τυνησία και Υεμένη το διάστημα μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2022 και 10 Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον ιστοχώρο Al-Monitor, το 75% των Τούρκων παρουσιάζεται να ανησυχεί για το εάν θα έχει πρόσβαση ή όχι σε τρόφιμα τους επόμενους έξι μήνες. Πιο συγκεκριμένα, το 31% των Τούρκων δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και το 44% ότι ανησυχεί «αρκετά» για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, με το σύνολο όσων ανησυχούν στην Τουρκία (75%) να είναι μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα σύνολα σε Τυνησία (73%), Αίγυπτο (68%), Ιράκ (56%) και Υεμένη (64%).
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε σε υψηλό 24 ετών, στο 85,5%, τον περασμένο Οκτώβριο, προτού υποχωρήσει σε 84,4% τον Νοέμβριο και 64,27% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1,9% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, με τον ετήσιο πληθωρισμό συγκεκριμένα στον τομέα των τροφίμων να κινείται κοντά στο 78%.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το 96% των Τούρκων δηλώνει πια ότι κάνει οικονομία, περιορίζοντας τις ποσότητες τροφίμων που καταναλώνει και τις εξόδους σε εστιατόρια.
Πηγή: Al-Monitor
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr