Την επόμενη κίνηση ζυγίζει η ΕΚΤ: Πού θα οδηγήσει τα επιτόκια τον Μάιο

1 year ago 51

Ο επίμονος πληθωρισμός από τη μία και οι φόβοι για το πλήγμα στην ανάπτυξη από την άλλη μπαίνουν στη ζυγαριά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters – αυτή τη στιγμή – και εφόσον δεν ανατραπούν εκ νέου τα δεδομένα, αφού η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού, η Κριστίν Λαγκάρντ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας προσανατολίζονται σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, η οποία όμως θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες, δηλαδή της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

H EKT έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 έως 75 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις 6 τελευταίες διαδοχικές συνεδριάσεις. Πρόκειται για την πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη που έχει υιοθετήσει ποτέ, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό μετά την εκτίναξή του σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το Reuters επικαλείται 5 πηγές της ΕΚΤ, που δέχθηκαν να μιλήσουν για τα επόμενα βήματα υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όπως είπαν έχουν αναδυθεί μία σειρά από παράγοντες που ευνοούν μία επιβράδυνση στις αυξήσεις επιτοκίων. Η αβεβαιότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα παραμένει πολύ υψηλή μετά τις καταρρεύσεις των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, ενώ και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη «περάσει» πλήρως στην πραγματική οικονομία. Επομένως χρειάζονται πια λιγότερο δραστικές κινήσεις, σημείωσαν.

Πρόσθεσαν ότι το «ταβάνι» για τα επιτόκια είναι πια στον ορίζοντα και ότι ουσιαστικά οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα είναι το «τελευταίο μίλι». Έτσι τα μικρότερα βήματα είναι πιο ασφαλή. Ένα άλλο επιχείρημα που παρουσιάζεται είναι πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που έχει ανέβει στο 3% από -0,5%, βρίσκεται σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

Οι πηγές πάντως διευκρίνισαν ότι η συζήτηση ήταν ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – ειδικά εάν υπάρξουν εκπλήξεις στα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ – που αμφότερα έρχονται δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ποιοι θέλουν «πάγωμα» των επιτοκίων

Ορισμένες από τις πηγές είπαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην παράσχει καμία καθοδήγηση σχετικά με την κίνησή της τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που κρατά τις επιλογές της ανοιχτές τώρα, έτσι ώστε οι κεντρικοί τραπεζίτες να έχουν ελεύθερα χέρια για να ενεργήσουν στις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε. Τόνισαν δε πως υπάρχουν ορισμένα μέλη – ως επί το πλείστον από τα κράτη της Νότιας Ευρώπης – που ζητούν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια τον Μάιο. Πρόκειται ουσιαστικά για τους ίδιους αξιωματούχους που είχαν αντιταχθεί στην αύξηση κατά 50 μονάδες τον Απρίλιο.

Μέχρι στιγμής, ελάχιστοι έχουν σχολιάσει δημόσια το πιθανό μέγεθος της επόμενης κίνησης της ΕΚΤ. Ο Κλάας Νοτ της Ολλανδίας είπε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 μονάδες θα ήταν αρκετές. Ο Σλοβάκος Πέτερ Καζίμιρ είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν τάχθηκε υπέρ ακόμη μίας αύξησης των 50 μονάδων βάσης.

Επί του παρόντος, οι αγορές ποντάρουν σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, 25 μονάδων έκαστη, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

naftemporiki.gr

Read Original