Η Αυστραλία απαγορεύει την εγκατάσταση και τη χρήση της εφαρμογής και της πλατφόρμας TikTok της κινεζικής εταιρείας ByteDance στις κυβερνητικές συσκευές, έπειτα από σειρά ανάλογων αποφάσεων σε δυτικά κράτη για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης Μαρκ Ντρέιφους.
Η απόφαση βασίστηκε στις συμβουλές των αυστραλιανών υπηρεσιών πληροφοριών και θα τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατό», διευκρίνισε ο κ. Ντρέιφους.
Σύμφωνα με τον κ. Ντρέιφους, θα προβλέπονται εξαιρέσεις μόνο κατά περίπτωση και με την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.
Με την απόφαση αυτή, όλα τα μέλη του δικτύου που είναι γνωστό με την ονομασία Five Eyes (Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Βρετανία, Νέα Ζηλανδία) έχουν πλέον απαγορεύει την εγκατάσταση της εφαρμογής σε συσκευές που ανήκουν στο κράτος. Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επίσης ανακοινώσει πανομοιότυπα μέτρα.
Τι φοβούνται οι δυτικές κυβερνήσεις;
Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κατά την πιο πρόσφατη έκθεση We Are Social για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο.
Δυτικές κυβερνήσεις λένε πως το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δεδομένα της εταιρείας για να παρακολουθεί χρήστες ή να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα.
Τόσο το FBI όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έχουν προειδοποιήσει πως η ByteDance ενδέχεται να μοιράζεται δεδομένα χρηστών του TikTok.
Συγκεκριμένα, υπάρχει η ανησυχία πως η εταιρεία στέλνει μαζικά προσωπικά δεδομένα χρηστών στο Πεκίνο, κατά παράβαση των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Τι απαντά το TikTok
Τον Νοέμβριο, η TikTok αναγνώρισε πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν δημοσιογράφους.
Όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.
«Η απαγόρευση του TikTok σε ομοσπονδιακές συσκευές των ΗΠΑ πέρασε τον Δεκέμβριο χωρίς καμία διαβούλευση και δυστυχώς αυτή η προσέγγιση λειτούργησε ως πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις. Αυτές οι απαγορεύσεις είναι κάτι περισσότερο από πολιτικό θέατρο» σημείωσε η Μπρουκ Όμπερβετερ μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη.
Η διοίκηση του TikTok καταγγέλλει ακόμη πως δεν της έχει δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει στις αιτιάσεις αυτές, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις πως αποκόπτουν τους πολίτες τους από ένα τόσο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr