Τι έμαθε η JPMorgan Chase στην Αθήνα: Θετικό σήμα για τις τράπεζες – Τι λέει για τις εκλογές

1 year ago 74

Μηνύματα αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού τομέα εισέπραξε η JPMorgan Chase κατά τις συναντήσεις της στην Αθήνα με τραπεζίτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους του επιχειρείν και ειδικούς της αγοράς. Και τούτο γιατί η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σχετικά ανθεκτική και προβλέπεται να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, κόντρα στο αρνητικό διεθνές περιβάλλον, ενώ η εικόνα των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι σαφώς πιο υγιής. Οι επικείμενες εκλογές είναι ένας παράγοντας που μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού βραχυπρόθεσμα επηρεάζει και την οικονoμική ζωή. Δεν προβληματίζει πάντως ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

«Οι πρόσφατες συναντήσεις μας στην Αθήνα επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις μας για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Το μήνυμα ήταν εποικοδομητικό: οι οικονομικοί δείκτες αποκαλύπτουν ένα σχετικά αισιόδοξο outlook για το 2023, ειδικά στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ οι τράπεζες βλέπουν υψηλότερα ROTEs πιο σύντομα χάρη στην ανθεκτική πιστωτική ζήτηση και την απουσία ενδείξεων υποχώρησης στην ποιότητα του ενεργητικού» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό report της και προσθέτει: «Επανερχόμαστε με τη θετική οπτική για τις ελληνικές τράπεζες να παραμένει αναλοίωτη μεσοπρόθεσμα: με ένα σχετικά ευνοϊκό μακρο-οικονομικό περιβάλλον, πιο καθαρούς ισολογισμούς, καλή αναπτυξιακή πορεία και υποστηρικτικούς διαρθρωτικούς παράγοντες, όπως τα υψηλότερα επιτόκια και η μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο».

Το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι εκλογές

Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές σε περιφερειακό πλαίσιο: κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να τονίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη ξεπέρασε σταθερά τις προσδοκίες τα τελευταία τρία χρόνια. η ανεργία μειώθηκε στο 11,4%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 και μειωμένη κατά 6 μονάδες σε σχέση με το 2019. Και η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών συνεχίστηκε, με ίσως την πιο επιθετική δημοσιονομική εξυγίανση από στους κόλπους της ΕΕ-27 και το χρέος προς το ΑΕΠ να υποχωρεί στο 170%, εν μέρει υποβοηθούμενο από τη δυναμική του πληθωρισμού. Το 2023 φαίνεται πιο δύσκολο, αλλά υπήρξε ευρεία συναίνεση για θετική οικονομική ανάπτυξη με εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στο εύρος 1,5%-1,8%, που υποστηρίζεται από το ισχυρό αποτέλεσμα μεταφοράς από το 2022, την ανθεκτική αγορά εργασίας, την επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς και την ανθεκτική τραπεζική πιστωτική επέκταση.  Ένας βασικός κίνδυνος για την απόδοση των μετοχών φέτος, κατά την άποψη της JPMorgan Chase, είναι οι επερχόμενες γενικές εκλογές και οι αβεβαιότητες που τις περιβάλλουν. «Ενώ υπήρξε γενική παραδοχή ότι οι εκλογές εγκυμονούν κινδύνους βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας, αισθανθήκαμε ότι οι τοπικοί συμμετέχοντες είδαν μάλλον περιορισμένο κίνδυνο μακροπρόθεσμης αναστάτωσης. Τα μέλη της αντιπολίτευσης που συναντήσαμε υπογράμμισαν μεταξύ των προτεραιοτήτων τους την αντιμετώπιση των ανισοτήτων καθώς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας, ενώ συνεχίζουν την ατζέντα με προσανατολισμό την ανάπτυξη» επισημαίνει.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεχίζεται με καλό ρυθμό και αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023: Μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιευθεί 11 δισ. ευρώ κεφαλαίων στην Ελλάδα σε επιχορηγήσεις και δάνεια (από τα 32 δισ. ευρώ συνολικά για την περίοδο 2021-2026). Έχουν ήδη υποβληθεί 280 αιτήσεις έργων με συνολικό προϋπολογισμό 10,5 δισ. ευρώ (4,5 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση RRF, 3,5 δισ. ευρώ για τραπεζικά δάνεια και με ίδια κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ). Η συνολική συμβατική επένδυσηέχει φτάσει τα 3,2 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής (εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1,3 δισ. ευρώ τραπεζικά δάνεια). «Συνολικά, πιστεύουμε ότι η πρόοδος είναι ενθαρρυντική και, με τις εκταμιεύσεις να επιταχύνονται το δεύτερο εξάμηνο του 23, αναμένουμε να δούμε πιο ορατή συμβολή στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών αργότερα μέσα στο έτος» σημειώνει η JPMorgan.

(περισσότερα σε λίγο) 

Read Original