Τι (δεν) έμαθα από τον ηλιοκαμένο «μεσσία» Μάθιου Μακόναχι

1 year ago 57
Τι (δεν) έμαθα από τον ηλιοκαμένο «μεσσία» Μάθιου Μακόναχι

Τον Τεξανό σούπερ σταρ παρακολούθησαν στο YouTube πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνδεδεμένοι χρήστες στο Διαδίκτυο, ζητώντας του συμβουλές ζωής και εκείνος ανταποκρίθηκε με τσιτάτα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Greenlights».

Διαφημίστηκε ως το «μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του Ιντερνετ». Μια παγκόσμια, μαζική διαδικτυακή «συνεδρία» όπου ο οσκαρικός ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι θα γινόταν ο οδηγός μας προς «ένα μέλλον που ανυπομονούμε να έρθει». Οπως ο ίδιος έλεγε με αυθεντική προφορά αμερικανικού Νότου, «It’s time to stop settling and start livin’» (Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να συμβιβαζόμαστε και να αρχίσουμε να ζούμε). Το γερούνδιο «living» είχε χάσει το τελικό «g», παραπέμποντας στην καθομιλουμένη ενός Τεξανού – μια γλώσσα λαϊκή, ένα ιδίωμα των «απλών, καθημερινών ανθρώπων».

Εχοντας ενθαρρυνθεί από τη μεγάλη εμπορική επιτυχία του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Greenlights» (2020), ενός εκ των πολλών εκδόσεων «αυτοβοήθειας» της εποχής μας, ο Μακόναχι έστησε ένα διαδικτυακό συμβουλευτικό σεμινάριο με τίτλο «Roadtrip» (Οδικό ταξίδι) όπου η ζωή μας περιγράφεται με (απόλυτα προσφιλείς στο αμερικανικό κοινό) όρους αυτοκίνησης, ενώ προσφέρεται ένας «οδικός χάρτης» για να ξεπεραστούν τα εμπόδιά της. Η συμμετοχή κοστίζει 396 δολάρια, ενώ το βράδυ της Δευτέρας 23 Απριλίου, το «διαδικτυακό γεγονός» που θα λάμβανε χώρα, θα ήταν βασισμένο πάνω στη φιλοσοφία αυτού του σεμιναρίου και του βιβλίου. Θα μπορούσε ο καθένας να το παρακολουθήσει ελεύθερα, αλλά, δίνοντας 45 δολάρια, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα «VIP» πάσο και μια σειρά προνόμια, όπως την άμεση επικοινωνία με τον ηθοποιό.Τι (δεν) έμαθα από τον ηλιοκαμένο «μεσσία» Μάθιου Μακόναχι-1

Ακριβώς στις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας, η συνεδρία ξεκίνησε με μια παρουσιάστρια να στέκεται μπροστά από ένα ψηφιακό φόντο χτισμένο από ένα «τοίχο» από τα παράθυρα τηλεδιάσκεψης των κατόχων του «VIP» πάσου. Τα λόγια της συνοδεύονταν από ηχογραφημένες ιαχές πλήθους, κάτι σαν τα γέλια-κονσέρβα που χρησιμοποιούνται στις τηλεοπτικές κωμωδίες.

«Δεν σας φαίνεται τελείως τρελό ότι σε λίγο θα συναναστραφείτε τον Μάθιου Μακόναχι;», αναφώνησε ενθουσιασμένη, γυρνώντας το βλέμμα της αριστερά και δεξιά, εκεί που υποτίθεται πως υπήρχαν θεατές σε κάποιες φαντασιακές κερκίδες. Ο ίδιος ο Μακόναχι εμφανίστηκε σε λίγο, να παίζει μπόνγκος καθισμένος σε ένα σκαμπό, ενώ σε λίγο σηκώθηκε, μας αντίκρισε και ρώτησε ευθέως: «Γιατί είστε εδώ απόψε;».

Στο παράθυρο της ζωντανής συνομιλίας οι απαντήσεις άρχισαν να εμφανίζονται σε ιλιγγιώδη ροή. Είχαν συνδεθεί 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον πλανήτη. Στη συνέχεια, ο οικοδεσπότης, σαν θρησκευτικός ηγέτης που απευθυνόταν στο ποίμνιό του, τους ζήτησε να ομολογήσουν δημόσια τα εσώψυχά τους: τι τους φοβίζει, τι ψέματα λένε στον εαυτό τους, τι λαχταρούν να συμβεί στη ζωή τους. Επιστρέφοντας στα μπόνγκο του, τα οποία άρχισε να ξαναπαίζει σε χαλαρό τόνο, διάβασε φωναχτά μερικά από τα μηνύματα και τα απάντησε στα γρήγορα, γελώντας, συμφωνώντας, σχολιάζοντας. «Θέλω να τιμώ κάθε μέρα τον Θεό», ήταν ένα από αυτά που διάλεξε να διαβάσει. «Αμήν», απάντησε με ευλάβεια ο Τεξανός σούπερ σταρ, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα «κοινά» της πολιτείας του, όπου κάποιοι λένε πως έχει σκέψεις στο μέλλον να πολιτευθεί. Αν αυτό ισχύει, το λαϊκό προσκύνημα της Δευτέρας που πέρασε ήταν μια πολύ καλή δημοσκόπηση.

Κατά τη μία ώρα συνολικά στην οποία μίλησε στο κοινό, η κινησιολογία του παρέπεμπε σε πολιτικό ή θαυματουργό άγιο που υπόσχεται μαγικές λύσεις.Τι (δεν) έμαθα από τον ηλιοκαμένο «μεσσία» Μάθιου Μακόναχι-2

Τα τραγικά μηνύματα

Πολλά από τα μηνύματα, πάντως, είχαν κάτι το αληθινά τραγικό, κάτι που έμοιαζε παράταιρο με το βεβιασμένα «θετικό» κλίμα της βραδιάς. «Ελπίζω να μην πεθάνω από τον καρκίνο που έχω στο κεφάλι», έλεγε ένα από αυτά. «Από τότε που πέθανε ο άνδρας μου νιώθω τόσο μόνη», έλεγε ένα άλλο. «Πνίγομαι στα χρέη», έλεγαν κάποια άλλα, και ο Μάθιου Μακόναχι δεν φαινόταν να θέλει –ή να μπορεί– να τα απαντήσει. Ηλιοκαμένος, γοητευτικός και γεμάτος σιγουριά, κάπου μεταξύ δημαγωγού, Μεσσία, κονφερασιέ και ηθοποιού, συνέχισε να λέει τα κρύα του αστεία και τις γενικόλογες συμβουλές ζωής του.

Το παράθυρο με τα δημόσια μηνύματα μετατράπηκε σε μια ανεξέλεγκτη κραυγή μοναξιάς, που μετά βίας κατάφερε να αποσιωπήσει η «πανυγηρική» σκηνοθεσία της εκπομπής με τις ηχογραφημένες ιαχές όχλου. Πέντε ώρες μετά, και ενώ διαδέχθηκαν τον Μακόναχι μια σειρά από ομιλητές-συνεργάτες του για να κάνουν τις δικές τους «εμψυχωτικές» διαλέξεις, το σεμινάριο έριξε αυλαία. Ο σταρ-ηθοποιός και η ομάδα του αγκαλιάστηκαν θριαμβευτικά επί σκηνής, χορεύοντας και χειροκροτώντας, λες και επρόκειτο για πολιτική παράταξη που είχε μόλις κερδίσει τις εκλογές. Στο κάτω μέρος της οθόνης στεκόταν με μεγάλα γράμματα μια ακόμα υπενθύμιση για να γραφτούμε στο σεμινάριο των 396 δολαρίων, που υποσχόταν να μας δείξει πώς να προλαβαίνουμε «τα πράσινα φανάρια της ζωής».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Read Original