Θεωρειο: Η βάρδια που άλλαζε

1 year ago 46

Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού το βράδυ της τραγωδίας ήταν άμεση, αλλά υπήρξαν λεπτομέρειες που βοήθησαν τυχαία την κατάσταση. Μία από αυτές ήταν πως το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής βάρδιας του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα στη Λάρισα να είναι συγκεντρωμένα όλα τα ασθενοφόρα, που έφυγαν κατευθείαν για το σημείο της τραγωδίας. Ετσι κατέστη δυνατό να μεταβεί η μέγιστη δυνατή δύναμη, που αν το δυστύχημα συνέβαινε άλλη ώρα δεν θα γινόταν.

Σοροί στα περιπολικά

Ακόμη και έτσι, το δυστύχημα ήταν τέτοιο που τα ασθενοφόρα δεν έφταναν, με αποτέλεσμα η συνδρομή της αστυνομίας να είναι κρίσιμη σε όλα τα επίπεδα. Περιπολικά μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες προς τα νοσοκομεία, με την αστυνομία να επιτελεί συνολικά ένα πολύ σημαντικό έργο, καθώς βρισκόταν διαρκώς εκεί για να καλύψει ανάγκες. Το δε σημαντικότερο όλων είναι πως η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω DNA έγινε από τα εργαστήρια της αστυνομίας, καθώς είναι η μόνη που διαθέτει τέτοιο μηχανισμό.

Εως την Τετάρτη

Το εθνικό πένθος ολοκληρώθηκε τυπικά χθες Παρασκευή, αλλά ουσιαστικά συνεχίζεται. Ολες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αλλά και οι ομιλίες των κομματικών στελεχών έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον έως την Τετάρτη (και βλέπουμε), καθώς το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης είναι πολύ βαρύ για να μπορούν τόσο σύντομα να γίνουν εκδηλώσεις. Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, ακόμη ούτε συζήτηση.

Προσφυγή

Με μια οργισμένη ανάρτηση η βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Στέλλα Μπίζιου καταγγέλλει πως «κάποιοι άθλιοι προβοκάτορες με ονοματεπώνυμο» επιχειρούν να τη συνδέσουν με τον σταθμάρχη, λέγοντας πως η κόρη του εργάζεται στο γραφείο της. «Θα προσφύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και φυσικά θα κινηθώ νομικά εναντίον οποιουδήποτε άλλου τολμήσει να χρησιμοποιήσει το όνομά μου σε αυτή την τραγική υπόθεση», καταλήγει η βουλευτής της Ν.Δ.

Ερχεται «πόλεμος»

Τα κόμματα κρατούσαν έως τώρα χαμηλούς τόνους στο θέμα της τραγωδίας, αυτό όμως νομοτελειακά δεν μπορεί να κρατήσει, καθώς ήδη από χθες ξεκίνησε η αντιπαράθεση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας, καθώς βρισκόμαστε και λίγο πριν –άγνωστο πόσο– από τις εκλογές. Η Πόπη Τσαπανίδου έθεσε ερωτήματα στην κυβέρνηση ζητώντας απαντήσεις, με τον Γ. Οικονόμου να απαντάει πως όλα θα ειπωθούν στην ώρα τους με έγγραφα και υπογραφές. Είναι βέβαιο ότι η χθεσινή ανταλλαγή ανακοινώσεων είναι μόνο το προοίμιο μιας πολύ σκληρής αντιπαράθεσης που έπεται.

Mπάχαλο

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε την εταιρεία Hellenic Train λέγοντας πως «ως υπουργείο Υγείας, δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία» και «δεν ήρθε κανένας άνθρωπός της στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει». Η αναφορά έγινε προφανώς εξαιτίας του μπάχαλου να μην υπάρχει αναλυτικός κατάλογος των επιβατών, καθώς η εταιρεία δεν γνώριζε ούτε πόσοι ακριβώς ήταν μέσα στο τρένο ούτε τα ονόματά τους, καθώς τα εισιτήρια δεν ήταν ονομαστικά. Και αυτό είναι μόνο μια λεπτομέρεια, καθώς τα ερωτήματα που οδήγησαν στην τραγωδία εξακολουθούν να είναι πολλά και να ζητούν απαντήσεις.

Read Original