Πλήθος βουλευτών µπήκε την Παρασκευή το απόγευμα από την πλαϊνή πόρτα στο Μαξίμου για μια σύσκεψη που έμοιαζε με war room. Ο Βασίλης Κικίλιας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γιώργος Αμυράς, η Σοφία Βούλτεψη και η Ζωή Ράπτη έκατσαν στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του Μαξίμου, δηλαδή τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Ακη Σκέρτσο και το επικοινωνιακό επιτελείο. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη βασική ομάδα βουλευτών και υπουργών που από βδομάδα θα αναλάβει τη δύσκολη εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως αναλύθηκε όλη η κατάσταση του δυστυχήματος και αυτό που ειπώθηκε ήταν πως η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα να αντιτάξει, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην Πόπη Τσαπανίδου, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Χαμηλά οι τόνοι
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ζήτησε οι τόνοι να είναι χαμηλά και οι βουλευτές να μην μπουν σε διαδικασία αντιπαράθεσης, αλλά να αναφέρονται μόνο σε συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον παραιτηθέντα υπουργό Κώστα Καραμανλή, επαναλαμβάνοντας πως η στάση του τον τιμά και δείχνει πώς αντιμετωπίζει την πολιτική.
Ο Πεπονής τελευταίος
Η παραίτηση πάντως του Κώστα Καραμανλή είναι η πρώτη στην Ελλάδα μετά πολλά χρόνια. Και όσο κι αν η απόφασή του ήταν προφανής έπειτα από τέτοια τραγωδία, δεν είναι συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα, δείγμα ότι δεν είναι στην κουλτούρα του πολιτικού μας συστήματος η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Η τελευταία που είχε καταγραφεί –προσοχή: παραίτηση και όχι αποπομπή– ήταν το 1994, όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, Αναστάσιος Πεπονής, παραιτήθηκε επειδή συνάδελφοί του υπονόμευαν τον νόμο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τον περίφημο «νόμο Πεπονή» (2190/1994). Τότε ουδείς ζήτησε από τον αείμνηστο πολιτικό να παραιτηθεί, αλλά το έπραξε μόνος του για λόγους ευθιξίας. Οσον αφορά τις τραγωδίες που έχουν συμβεί στη χώρα, δεν είχαμε κάποια παραίτηση. Το 2007 ο Βύρων Πολύδωρας επικαλέστηκε τον «στρατηγό άνεμο», ο Χρήστος Παπουτσής παρέμεινε στη θέση του μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σάμινα» το 2000, ενώ ο Νίκος Τόσκας μετά την τραγωδία στο Μάτι χρειάστηκε 11 μέρες για να φύγει από τη θέση του, εξωθούμενος από τη γενική κατακραυγή.
Το παράπονο των Τούρκων
Εξ ου και η παραίτηση έγινε θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ, με τους Τούρκους δημοσιογράφους να σημειώνουν πως παρότι έζησαν μια φρικτή τραγωδία με τον σεισμό που άφησε πίσω του 45.000 νεκρούς, κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν παραιτήθηκε. Και η παραίτηση Καραμανλή έγινε αφορμή να επικρίνουν το δικό τους πολιτικό σύστημα.
Αποζημιώσεις στους συγγενείς
Εντός της εβδομάδας και αφού τελεστούν οι κηδείες όλων των θυμάτων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αποζημιώσεις προς τους συγγενείς που έχασαν τους ανθρώπους τους. Αν και η πληροφορία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, καθώς πρόκειται για αυτονόητη κίνηση, από το Μαξίμου προτιμούν να μην ανοίγουν καμία συζήτηση για την επόμενη μέρα εφόσον δεν ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό κομμάτι και η ταυτοποίηση όλων των θυμάτων.
Ρουσφέτι 3.500 ευρώ
Ο μισθός του σταθμάρχη είναι 3.500 ευρώ μεικτά, που σημαίνει πως καθαρά λαμβάνει σχεδόν 2.300 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Εξ ου και υπάρχει έντονη φημολογία πως η μετάταξη του μοιραίου τελικά σταθμάρχη ήταν ρουσφέτι στελέχους της ΔΑΚΕ με υψηλή θέση στη ΓΣΕΕ.
Χάος και με τα πούλμαν
H εταιρεία Hellenic Train εξόργισε τους πάντες με τη στάση της. Μέσα σε όλα που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, να προσθέσω πως όταν έστειλε πούλμαν στο σημείο της τραγωδίας για να πάρει τους επιβάτες που είχαν βγει σώοι από τα βαγόνια, δεν κατέγραψε πουθενά τα ονόματά τους, με αποτέλεσμα οι συγγενείς που αναζητούσαν τους ανθρώπους τους να μην ξέρουν άμεσα εάν αυτοί είναι ζωντανοί και έχουν φύγει με λεωφορείο. Πηγή μάλιστα που βρισκόταν όλη μέρα στο σημείο της τραγωδίας έλεγε στη στήλη πως η στάση της εταιρείας ήταν σχεδόν απάνθρωπη.
Στο Πατριαρχείο
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρέθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στο πλαίσιο της δέησης στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων των σεισμών στη νότια και νοτιοανατολική Τουρκία. Στη Θεία Λειτουργία και στη δέηση χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Πέρυσι για τον ίδιο λόγο στην Κωνσταντινούπολη είχε βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επί τη ευκαιρία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενα χρόνο μετά, το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό και στις δύο χώρες, που ζουν στη σκιά δύο παράλληλα εκτυλισσόμενων τραγωδιών…
Τολμηρό σενάριο από Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του ένα τολμηρό σενάριο που έχει στο μυαλό του: η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Ο Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του κυρίως το άρθρο 16 που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και επίσης την αλλαγή των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το σχέδιό του προβλέπει όμως και κάτι ακόμη: μόλις ψηφιστεί η αναθεώρηση, να πάει σε εκλογές και πάλι ζητώντας εντολή για να αλλάξει τα συγκεκριμένα άρθρα. Το επιχείρημα θα είναι ισχυρό, καθώς θα υποστηρίζει πως θα απελευθερώσει τη χώρα από τα θεσμικά βαρίδια δεκαετιών και ταυτόχρονα θα «φωτίσει» τις μεγάλες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά βέβαια ήταν στο μυαλό του πριν από την τραγωδία στα Τέμπη. Γιατί, όπως έλεγε και ο Μακμίλαν, «events, dear boy, events». Ενίοτε μεσολαβούν και γεγονότα.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr