Θεωρείο: Εκτίμησε τη στάση του

1 year ago 50

Η απόφαση για την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Υποδομών, με την οποία ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, ήταν αποκλειστικά δική του. Το ανακοίνωσε μάλιστα στον πρωθυπουργό κατά την κοινή τους επίσκεψη στα Τέμπη, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πολύ, εξ ου και η ονομαστική αναφορά στον τέως, πλέον, υπουργό στη δήλωσή του. Η απόφαση Καραμανλή, που δεν είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα, δεν τιμά μόνο τον ίδιο, αλλά δημιουργεί και ένα θετικό προηγούμενο για τους επόμενους: όταν γίνονται λάθη, να αναλαμβάνεται η ευθύνη.

Συλλυπητήρια από Ερντογάν

Λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην Ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως λυπάται βαθύτατα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και μετέφερε τα συλλυπητήριά του. Πριν από την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου είχε υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκου Δένδια.

Μακρόν και Ζαχάροβα

Η είδηση της σύγκρουσης έκανε τον γύρο του κόσμου και έφερε μπαράζ συλλυπητηρίων από ξένους ηγέτες. «Είμαστε δίπλα σας», ανέφερε στα ελληνικά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ τα συλλυπητήριά της εξέφρασε με ανάρτησή της στο Twitter και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Στα ελληνικά τουίταρε ο Εμανουέλ Μακρόν γράφοντας «Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων», ενώ δήλωση έκανε και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα εκφράζοντας τα «ειλικρινή μας συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό». Μηνύματα εστάλησαν ακόμα από τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβάτσεφσκι, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ, τον Ε. Ράμα και τον Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Καμία συζήτηση»

Η τραγωδία στα Τέμπη αναπόφευκτα άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα. Ολα τα σενάρια μπορείτε να τα διαβάσετε στη σημερινή «Κ», χωρίς να υπάρχει έως τώρα κάποια σχετική αντίδραση από το Μαξίμου. Η χθεσινή ημέρα άλλωστε δεν προσφερόταν για τέτοιες συζητήσεις, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν στη στήλη πως αυτό που προέχει είναι η οριστική καταγραφή των νεκρών και των τραυματιών και η στήριξη των οικογενειών τους, και να προσθέτουν ότι η συζήτηση περί εκλογών μπορεί να περιμένει.

Read Original