Θεωρείο: Εκπληξη στο Επικρατείας

1 year ago 35
 Εκπληξη στο Επικρατείας

Φωτ. INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Να φύγει προς τα εμπρός θα επιχειρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης εντός της εβδομάδας, ξεφεύγοντας από τη συζήτηση που πυροδοτήθηκε για τον επόμενο πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει μία έκπληξη για το Επικρατείας. Ολο το τελευταίο διάστημα ο Ανδρουλάκης βρίσκεται σε επαφές με νέους επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό, φτιάχνοντας ατύπως μια «ομάδα κρούσης», που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: είναι επιτυχημένοι έξω, αγαπούν την Ελλάδα και ενδιαφέρονται για τη χώρα. Από την ομάδα αυτή θα επιλεγεί και το πρόσωπο για την εκλόγιμη θέση των αποδήμων, εκπέμποντας το μήνυμα πως οι Ελληνες του εξωτερικού είναι παρόντες για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.

Αθάνατη γραφειοκρατία

Επείγουσα ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πήραν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες(;) πολίτες που είχαν αγοράσει πριν από δύο χρόνια ηλεκτρικό ποδήλατο, μέσω της πλατφόρμας «Κινούμαι ηλεκτρικά». Η «επείγουσα ενημέρωση» ζητεί από τους πολίτες να αποστείλουν έως τα τέλη Απριλίου όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (που αναγράφονται σε σχετικό ΦΕΚ) με βάση τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα εισπράξουν την επιδότηση που δικαιούνται. Μόνο που οι πολίτες που έλαβαν την… επείγουσα ανακοίνωση είχαν στείλει τα ίδια δικαιολογητικά πριν από δύο χρόνια, για να μπουν στο πρόγραμμα, και περιμένουν τόσο καιρό για να λάβουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος (τα οποία είναι περίπου 800 ευρώ για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο αξίας 2.000 ευρώ). Είναι φανερό ότι πρέπει να επιληφθεί τάχιστα του θέματος ο κ. Σκρέκας.

Πρόβα «κυβέρνησης μειοψηφίας»

Ο «κίνδυνος» που έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περί κυβέρνησης μειοψηφίας, έκανε την περασμένη Παρασκευή την εμφάνισή του στο τρίτο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, το ΓΕΩΤΕΕ. Εκεί η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. βγήκε πρώτη με 43%, αλλά οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε 21%, και του ΠΑΣΟΚ, που πήρε 18%, συνεργάστηκαν και εξέλεξαν δικό τους προεδρείο, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού το «πρώτο κόμμα». Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε καμία αντίσταση και δέχτηκε όλα όσα ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θορύβησε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της Ν.Δ., οι οποίοι είδαν από πρώτο χέρι πώς μία συνεργασία δεύτερου και τρίτου μπορεί να αγνοήσει τον πρώτο.

Αγκαλιές

Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο εναγκαλισμός Νίκου Δένδια και Τάκη Θεοδωρικάκου στη Γλυφάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον έναν να αποκαλεί τον άλλο «Νίκο μου» και «Τάκη μου», αφήνοντας στιγμιαία τη σκληρή αντιπαράθεση του σταυρού που διεξάγεται στο παρασκήνιο.

Θέλουν Μωραΐτη

Πάω στη Δυτική Ελλάδα, καθώς μαθαίνω πως είναι συνεχείς οι προτροπές προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θάνο Μωραΐτη να αναλάβει πρωτοβουλία για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ο βουλευτής, πάντως, δεν δείχνει διάθεση να ακούσει τις προτροπές και εστιάζει στην Αιτωλοακαρνανία.

Ντέρμπι στο Ρέθυμνο

Φεύγω από τα Δυτικά και πάω στο Ρέθυμνο, όπου οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι τοπικά θα έχουμε ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που αμφότεροι κινούνται πέριξ του 20%, με τη Ν.Δ. να εκμεταλλεύεται την κατάσταση και να είναι άνετα πρώτη.

Mεταγραφές Ν.Δ. σε ΠΑΣΟΚ

Δύο στελέχη της Ν.Δ. εντάσσονται στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ως «απάντηση» της Χαριλάου Τρικούπη στην Πειραιώς, που πριν από σχεδόν δύο μήνες πανηγύριζε για τη μετακίνηση στα ψηφοδέλτιά της των Σπ. Καρανικόλα, Απ. Σπυρόπουλου και Ελευθερίας Φτακλάκη. Πλην του Σταύρου Μιχαηλίδη στη Χίο, που σας έγραψε πρώτη η στήλη, ένα ακόμη στέλεχος, η Ολγα Πολίτη, θα είναι υποψήφια στις Κυκλάδες με το ΠΑΣΟΚ. Η Ολγα Πολίτη, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο του τουρισμού και της ναυτιλίας, εκλέγεται από το 2019 στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όπου υπηρέτησε και ως αντιδήμαρχος Παιδείας, ενώ ήταν τομεάρχης Ναυτιλίας στη διοικούσα επιτροπή της Ν.Δ. στην Ανατολική Αττική.

Παλαιές συνήθειες

Πότε έλαβε ο πρωθυπουργός το πιο θερμό χειροκρότημα κατά την ομιλία του μέσα στην εβδομάδα στη Λαμία; Στην αποστροφή του για τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν η στιγμή που ο πρωθυπουργός δέχτηκε καταιγισμό από χειροκροτήματα. «Ποιος έκανε έναν παράλυτο ΟΤΕ διεθνή κολοσσό; Ποιος έσωσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς; Εγώ δεν θυμάμαι στελέχη της Ν.Δ., αλλά τον αρχηγό τότε του ΠΑΣΟΚ να είναι στα κάγκελα του ΟΛΠ και να μάχεται κατά της ιδιωτικοποίησης», είπε και πρόσθεσε. «Θα μας μιλήσει το ΠΑΣΟΚ τώρα για κρατισμό, που δίδαξε κρατισμό στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε, ενθουσιάζοντας τους νεοδημοκράτες.

Ψηφιακή ατζέντα

Κοινή εκδήλωση με μεταρρυθμιστικό χρώμα διοργάνωσαν ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Ομηρος Τσάπαλος με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Ο μεν υπουργός ανέλυσε τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο δε στενός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη αναφέρθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα στις 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τέθηκαν σε λειτουργία στον ΕΦΚΑ με στόχο την ταχύτερη απονομή συντάξεων.

«Βυζάντιο» η Ακαδημία Αθηνών

Το «κόψιμο» του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ο οποίος έχασε την έδρα Κοινωνικής Θεωρίας της Ακαδημίας Αθηνών για δύο ψήφους –πήρε 20 στην τρίτη ψηφοφορία, αλλά χρειαζόταν 22– αποκάλυψε για μία ακόμη φορά την ίντριγκα και το χοντρό παρασκήνιο που επικρατεί στον χώρο. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως το προεδρείο της Ακαδημίας, δηλαδή Μιχάλης Σταθόπουλος (πρόεδρος), Χρήστος Ζερεφός (γενικός γραμματέας), Νικηφόρος Διαμαντούρος, Μιχαήλ Τιβέριος (που αντικαθιστούσε τον αντιπρόεδρο της Ακαδημίας, Σταμάτη Κριμιζή, που βρισκόταν στις ΗΠΑ) αλλά και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που εσχάτως έχει δραστηριοποιηθεί πολυπλεύρως στην Ακαδημία, στήριξαν τον Τσοουκαλά, αλλά διάφοροι ακαδημαϊκοί αντιτάχθηκαν λέγοντας ότι ήταν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2015 και συμμετείχε στην εποχή του τότε διχασμού. Σταθόπουλος και Διαμαντούρος απάντησαν στους αμφισβητίες ότι ο Τσουκαλάς έπαψε να είναι βουλευτής ήδη από το καλοκαίρι του 2015. Τον Τσουκαλά δεν ψήφισαν επίσης η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Μανώλης Ρούκουνας και ο Απόστολος Γεωργιάδης, αλλά και ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, παρασύροντας και μερικούς άλλους Κύπριους. Και σας πάω και στην πιο μεγάλη ίντριγκα: Κάποιοι «τσουκαλικοί» ακαδημαϊκοί ψιθυρίζουν επίμονα στους διαδρόμους της Ακαδημίας ότι ο γ.γ. Χρήστος Ζερεφός, ενώ λέει ότι ψήφισε τον Τσουκαλά, στην πραγματικότητα δεν τον ψήφισε, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Read Original