Θεαματική επανεκκίνηση για το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης: «Άλμα» για 99 από τις 100 μετοχές του βασικού δείκτη

1 year ago 60

Με άνοδο μεγαλύτερη του 4% άνοιξε και σήμερα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στη δεύτερη ημέρα λειτουργίας του μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων, που είχε επιβάλει ο φονικός σεισμός. Χθες οι τουρκικές μετοχές επιδόθηκαν σε εντυπωσιακό ράλι, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για μεγάλα έργα ανοικοδόμησης.

Ο δείκτης Borsa Instanbul 100 έκλεισε με άνοδο 9,9% την Τετάρτη, παρουσιάζοντας έτσι την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων του πλανήτη, σύμφωνα με το Bloomberg. Ήταν τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη για τις τουρκικές μετοχές από το 2008, με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διοχετεύσει δισεκατομμύρια λίρες από κρατικούς οργανισμούς σε μετοχές.

«Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται φαίνεται να στηρίζουν επιτυχώς την αγορά μετοχών» σχολίασε στο Bloomberg o Burak Isyar, επικεφαλής έρευνας για τις μετοχές στην ICBC Turkey Investment. «Η αντίδραση της αγοράς προς το παρόν λέει ότι τα αιτήματα των παραγόντων του επιχειρείν ικανοποιούνται» πρόσθεσε.

Σε μία ένδειξη του κλίματος ενθουσιασμού που επικράτησε χθες, οι 99 από τις 100 εταιρείες του δείκτη κινήθηκαν ανοδικά. Μάλιστα οι 90 εξ αυτών είχαν κέρδη άνω του 9% έκαστη. Η μόνη μετοχή, που δεν συμμετείχε στο ράλι, ήταν η Iskenderun Demir ve Celik, μία χαλυβουργία στη ζώνη της καταστροφής, για την οποία αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αναστολή διαπραγμάτευσης.

Αν η σημερινή άνοδος, που οδηγεί τον δείκτη στις 5.157,74 μονάδες, διατηρηθεί, τότε θα καλυφθεί όλο το χαμένο έδαφος, από τις ρευστοποιήσεις που σάρωσαν την τουρκική αγορά μετοχών στον απόηχο του σεισμού.

naftemporiki.gr

Read Original