Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;

1 year ago 38

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών μπαίνουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εν μέσω των τριγμών που προκαλεί στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τη Morgan Stanley να επισημαίνει ότι η προσοχή στρέφεται κυρίως στις συνέπειες των ανταγωνιστικών πιέσεων στις καταθέσεις.

Η άποψη των αναλυτών της είναι ότι η ισχυρή ρευστότητα και η δομή των ισολογισμών στην Ευρώπη θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποφύγουν την όποια αναγκαστική ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων και swaps. Στο μέτωπο των καταθέσεων, η Morgan Stanley βλέπει αύξηση στα beta των καταθέσεων στο 30% έως τα τέλη του έτους, με τα περιθώρια να κορυφώνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επιτρέποντας, ωστόσο, στον κλάδο να εμφανίσει υγιή κερδοφορία το 2024.

Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;-1

Μία βασική διαφορά σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες είναι, σύμφωνα με την Morgan Stanley, ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος ξεκινά από υψηλότερο σημείο ρευστότητας (ο μέσος δείκτης ρευστότητας διαμορφώνεται στο 149% έναντι ελάχιστης απαίτησης 100%) και χαμηλότερη αύξηση των δανείων (περίπου 2% έναντι 11% ετησίως στις ΗΠΑ), κάτι που εξηγεί γιατί ο ανταγωνισμός για καταθέσεις είναι λιγότερο έντονος στην Ευρώπη.

Η Morgan Stanley δεν βλέπει κίνδυνο αναγκαστικών ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς όπως εξηγεί, τα χαρτοφυλάκια hedges/ομολόγων του κλάδου αποτελούν το 30% της καταθετικής βάσης, ενώ ακόμα και εάν προστεθούν τα στεγαστικά δάνεια χωρίς swap, το ποσοστό είναι μικρότερο του 50%. Συγκρίνοντας με το γεγονός ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις στην Ευρώπη αποτελούν το 15% του συνόλου των καταθέσεων, ο οίκος θεωρεί απίθανο μια αλλαγή στο μείγμα αυτό να πυροδοτήσει αρνητικό carry και να αναγκάσει μια τράπεζα να κλείσει τα hedges.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview

Read Original