Απολύτως συμβατά με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2023 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Δεν απέκλεισε να υπάρξει και πρόσθετος χώρος για μέτρα μέσα στο έτος.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως χάρη στην καλύτερη των εκτιμήσεων εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2022, μεταφέρεται δημοσιονομικός χώρος από την προηγούμενη στην εφετινή χρονιά.
Ειδικότερα, τρεις παράγοντες επιτρέπουν την προώθηση των μέτρων:
1. Η ασφάλεια στην εκτίμηση για ανάπτυξη. Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα επάνω στο 1,2% την πρόβλεψη για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ φέτος, ενώ υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,5%.
2. Ραγδαία μείωση των τιμών του φυσικού αερίου: Η τιμή στο TTF κινείται κάτω από τα 60 ευρώ το τελευταίο διάστημα, κάτι που σημαίνει πολύ χαμηλότερο κόστος για σχετικές επιδοτήσεις.
3. Θετική πορεία των εσόδων το 2022. Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν μόλις 288 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 δισ. ευρώ το 2021.
«Με βάση αυτά τα στοιχεία δεν σημαίνει ότι εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να προκύψει μέσα στο τρέχον έτος. Επιλέγουμε όμως να κινηθούμε συντηρητικά και να έχουμε εφεδρεία, για να μπορούμε να καλύψουμε τυχόν αντιξοότητες» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.
«Θέλουμε να διασφαλίζουμε πρώτα τον δημοσιονομικό χώρο και μετά να παρεμβαίνουμε. Αυτό κάναμε και τώρα. Αυτή η συντηρητική, με την καλή έννοια, πολιτική, εφαρμόζεται και στα φορολογικά θέματα» συμπλήρωσε. Τόνισε δε πως η παρέμβαση σε αυτό το μέτωπο λαμβάνει υπόψη και ευνοεί τους συνεπείς φορολογούμενους.