Τα εναλλακτικά τσουρέκια: babka, μπριός ή τσουρεκάκια-buns;

1 year ago 63
 babka, μπριός ή τσουρεκάκια-buns;

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

Τσουρέκια υπάρχουν πολλά. Αφράτα, τρυφερά, μυρωδάτα, με διάφορα αρώματα και γεμίσεις, σε διάφορα σχήματα. Μας αρέσουν τα παραδοσιακά, με εκείνα τα θαυμάσια «κορδόνια» που μαρτυράνε τέχνη και μεράκι, μας αρέσουν όμως και τα λίγο διαφορετικά. Αυτά που κάνουν την έκπληξη.

Φέτος λέμε να ζυμώσουμε μέχρι τελικής πτώσεως. Να επιστρέψουμε στις κλασικές, αγαπημένες μας συνταγές, που μας συντροφεύουν εδώ και χρόνια, να βγούμε όμως και λίγο από την πεπατημένη, να «παίξουμε» λίγο με το τσουρέκι, να πάρουμε στοιχεία από άλλες παραδόσεις.

Και τσουρέκι με πορτοκάλι, κακουλέ και γλάσο πορτοκαλιού λέμε να φτιάξουμε, και τσουρέκι σε σχήμα μαργαρίτας, που κρύβει στο εσωτερικό του κρέμα και σταγόνες σοκολάτας και μικρά τσουρεκάκια, στριφογυριστά, σαν σαλιγκάρια, γεμιστά με γκανάς σοκολάτας, που από πάνω έχουν γλυκό κουταλιού βύσσινο.

Η Νένα Ισμυρνόγλου μάς έδειξε πώς να φτιάξουμε κι ένα τσουρέκι με πολίτικα αρώματα, αλλά λιγότερο γλυκό από το κλασικό, σε σχήμα που θυμίζει μαγιάτικο στεφάνι. Η ζύμη είναι εμπνευσμένη από το τελετουργικό challah (τσάλα), το ημίγλυκο εβραϊκό ψωμί που φτιάχνεται σε ξεχωριστές περιστάσεις και δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αλλά νερό και λάδι. Η σεφ παρέλειψε το γάλα αλλά όχι το βούτυρο και πρόσθεσε μαστίχα, μαχλέπι και εσπεριδοειδή. Πριν από το ψήσιμο, μας πρότεινε να βάλουμε στο κέντρο του τσουρεκιού ένα πυρίμαχο μπολάκι και όταν το σερβίρουμε να το γεμίσουμε με μέλι ή φρέσκια ανοιξιάτικη μαρμελάδα, για να βουτάμε εκεί κάθε μπουκιά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Read Original