Μέσα από τις δημοσκοπήσεις προσπαθούμε να απαντήσουμε στις πολιτικές απορίες και στα ερωτήματα που ανακύπτουν. Οταν όμως φθάνει η στιγμή της κάλπης, οι απαντήσεις δίνονται –και οι επιλογές γίνονται– από αυτούς που έχουν πάντα την τελευταία λέξη: τους πολίτες, το εκλογικό σώμα. Οπως θα συμβεί και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με αρκετά ανοιχτά στοιχήματα για τους δύο επικρατέστερους μονομάχους, για ολόκληρη την πολιτική σκηνή, για τη χώρα μας και το μέλλον της…
Τα κριτήρια ψήφου: Αραγε, τις επιλογές των ψηφοφόρων θα καθορίσουν η αποτίμηση των πεπραγμένων και η βαθμολόγηση των κυβερνώντων, νυν και πρώην; Ή θα βαρύνουν περισσότερο η ανησυχία για το μέλλον και η προσπάθεια επιλογής της καλύτερης λύσης; Θα είναι η επιλογή τους αποτέλεσμα ενός ψύχραιμου «ζυγίσματος» ή μιας τιμωρητικής παρόρμησης;
Τα πρόσωπα της επόμενης Βουλής: Παραμονές εκλογών η συζήτηση –δικαιολογημένα– επικεντρώνεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού: αποτελεί καθοριστική επιλογή και για αυτόν τον λόγο το εκλογικό τοπίο χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο. Αλλά ας μην παραβλέπουμε και την αξία των προσώπων που θα τον πλαισιώσουν και θα βοηθήσουν τις προσπάθειές του και τους στόχους του.
Απλή ή ενισχυμένη αναλογική: Θα προσφέρουν οι ερχόμενες εκλογές του Μαΐου σταθερή –και με προοπτική– κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε σε νέες τον Ιούλιο, όπως πολλοί προβλέπουν ήδη; Το αποτέλεσμα θα κρίνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα και θα δικαιώσει είτε τους υποστηρικτές της απλής αναλογικής είτε τους επικριτές της.
Κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή συνεργασίας: Οι κάλπες του Μαΐου είναι πολύ δύσκολο να προσφέρουν αυτοδύναμη κυβέρνηση (αν, ως ερευνητές, δεν αποφεύγαμε να φαινόμαστε απόλυτοι, θα λέγαμε αδύνατο). Για να κριθεί το στοίχημα αυτό θα πρέπει να περιμένουμε επόμενες εκλογές, με τον εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής. Τα ποσοστά, πάντως, αυτών των εκλογών μπορούν να μας προσφέρουν μια πρώτη «αίσθηση»…
Οι νέοι ψηφοφόροι: Οσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, προφανώς, δεν μας έχουν δώσει (εκλογικά) δείγματα των διαθέσεων και των επιλογών τους. Μεγάλωσαν με μνημόνια και ενηλικιώθηκαν (ή πέρασαν τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους) με πανδημία. Η προσέλκυσή τους αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας.
Η κατεύθυνση της «γκρίζας ζώνης»: Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεί διαρκές στοίχημα για κάθε εμπλεκόμενο στις εκλογές – τώρα, ακόμη περισσότερο. Ενισχύθηκε μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι διαθέσεις και τα χαρακτηριστικά των πολιτών που ανήκουν σε αυτή είναι διαφοροποιημένα σε σύγκριση με το παρελθόν.
Ο κεντρώος χώρος: Σε αυτόν τον πολιτικό χώρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σταθερά αξιόλογη υπεροχή απέναντι στους αντιπάλους του, η οποία δεν έχει κλονιστεί ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της θητείας του. Μοιάζει με ένα στοίχημα ήδη κερδισμένο – που θα πρόσφερε μεγάλη «απόδοση» σε κάθε άλλο (όχι πιθανό) αποτέλεσμα.
Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις: Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δοκιμάζονται και κρίνονται οι εκτιμήσεις, οι μεθοδολογίες – και γενικότερα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στο σύνολό τους, αλλά και καθεμία χωριστά. Οχι ως εργαλεία ακριβούς πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος –δεν αποτελούν άλλωστε κάτι τέτοιο–, αλλά ως τεχνικές και επιστημονικές προσπάθειες προσέγγισης και αξιόπιστης αποτύπωσης των απόψεων του εκλογικού σώματος.
Η επόμενη ημέρα: Ολα όσα πετύχαμε σε πολλούς τομείς, ως χώρα, τα τελευταία χρόνια, με σκληρές προσπάθειες και θυσίες, είναι σημαντικά και αξιέπαινα, αλλά ούτε αρκετά ούτε ακλόνητα. Χρειάζεται ενίσχυση των σωστών και διόρθωση των λαθών. Το μεγαλύτερο στοίχημα των εκλογών του Μαΐου αφορά τη χώρα μας, τους πολίτες της και την επόμενη ημέρα.
* Ο κ. Γιώργος Αράπογλου είναι γενικός διευθυντής Pulse RC.